ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Съвети за здравословно хранене на децата от Аюрведа – част 3

Част 1, част 2

Аюрведа философията определя три важни периода в живота на човека – детство, зрялост, старост.

Вече споменахме защо детството е доминирано от кафа доша. Този период продължава до шестнадесетата година на детето. Разнообразното хранене е важно за този период от живота на всеки човек.

Захарта за децата

В Аюрведа се смята, че за растежа на децата е необходимо да се яде захар, тъй като тя допринася за укрепването на организма. Въпреки това, рафинираната захар, която не е сред най-полезните продукти – като резултат от прекомерното почистване, доставя на тялото важни минерали. За добра захар се смята суровата тръстикова захар, която се произвежда от суров сироп и е богата на витамини и минерали. Другите полезни естествени захари са от кленов сироп, меласа и малцовата захар.

Медът е много концентрирана захар и по-добре да се използва в малки количества като подсладител или като лекарство. Медът е добре да се съчетава с билки, особено с тонизиращо и отхрачващо действие, защото засилва техния ефект. Мед не трябва да се подлага на топлинна обработка и да се попарва с горещ чай или вода, тъй като губи полезните си свойства.

Захар и мед се избягват при лошо храносмилане.

В Аюрведа се препоръчва да се дава на децата малко количество захар особено с преварена вода, чай, пълнозърнести храни или мляко. Различните аюрведа сладкиши, които се получават при използване на захар, мед, топено масло, ядки и тонизиращи билки, са полезни не само за децата, но и за възрастните, които имат слабост или изтощение.

Маслото за децата

Всеки човек трябва задължително да консумира достатъчно масло, без да се прекалява. Тъй като то стимулира растежа, децата се нуждаят от него повече, отколкото възрастните. Според Аюрведа за използване като храна най-полезно е кравето или сусамовото масло.

Масла, използвани за масаж.

Масажът с топло бебешко олио, което съдържа сусамово масло успокоява нервната система на детето, подобрява съня и подхранва кожата. Тези масажи са изключително полезни и за духовното развитие на детето, тъй като то получава усещане за сигурност и любов.

Подправки за деца

Много подправки са полезни за деца, тъй като регулират метаболизма. Лютите подправки могат да се използват с повишено внимание след 3-тата година на детето. Трябва да се даде предпочитание на сладките подправки като канела, кардамон, кориандър и копър, както и на меките, пикантни подправки: куркума, кимион и босилек.

За да се избегне натрупването на слуз в организма, както и да се подобри функционирането на мозъка и сетивните органи,  използвайте билки и подправки като босилек, мащерка, градински чай, исоп и мента. Подуването и коликите се облекчават с копър и анасон. Прави се чай от семената.

 

Продължение …

 

Храните, които стимулират ума на детето

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *