Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

И почивката може да навреди, ако не се ползва правилно

Наближава поредица от празнични дни и подходящо време за зимна отпуска

 

почивка, релакс,

Мнозина може би се канят да компенсират заседналия начин на живот с ударна доза спорт, да се отдадат на активен релакс или да попътуват. Лекарите предупреждават, че промяната на условията подлага организма на изпитание и съветват да бъдем по-умерени.

Ако работите в офис, придвижвате се с превозно средство и рядко спортувате, ще натоварите сърцето и ще стресирате организма, ако от първия почивен ден нахлузите ските или се отдадете на забавления с повече адреналин. Същото ще се случи и ако се поотпуснете с яденето и алкохола. Според лекарите именно рязкото преминаване към пълна промяна е причина за неприятните инциденти, които покосяват почиващите още в първите дни от ваканцията. Опасността е по-голяма при хората с хронични сърдечни заболявания, високо кръвно, затлъстяване и метаболитни нарушения. Желателно е преди пътуване те да се консултират с личния си лекар дали се налага да променят дозата на лекарствата си (особено при смяна на климата и надморската височина). А също и при планиран по-различен двигателен режим.

Холандски учени определиха, че най-рисковият период са първите 2 дни от почивката. Те съветват постепенно да се преминава в режим на релакс и да се съобрази отдихът с индивидуалните особености на човек.

И още – не жертвайте съня заради забавления. Клишето “ От сън спомени няма“ е лош съветник. Най-здравословна и пълноценна е почивката с повече сън. Така не само ще прогоните умората, а и ще укрепите имунната система. Редица изследвания сочат, че редовното недоспиване ни прави по-податливи на инфекции и заболявания. Освен това то създава предпоставки за повече инциденти заради нарушена концентрация и по-лоша обща физическа кондиция.

Не очаквайте в рамките на седмица да си отпочине-те напълно от натрупаните с месеци умора и стрес. Някои специалисти твърдят, че редовното разтоварване (макар и за по няколко дни на сезон) намалява риска от сърдечни пристъпи, пише вестник „Всичко за семейството“.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *