ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Как най-правилно да сготвим картофите?

Диетолозите имат нова позиция за ползата от картофите: те са прекрасен вариант за набавяне на полезни вещества и витамини!

пресни-картофиОт тях се пълнее – както и от много други храни – ако прекалим с количеството. Напразно тази храна се счита за опасна по отношение на теглото!

Влиянието на различните видове обработки върху полезното съдържание на картофите е обстойно проучено от американските генетици Шели Джански и Пол Бетке. Те са на мнение, че колкото по-ситно е нарязан картофът преди топлинната обработка, толкова повече губи той от полезния си състав. Ако готвим настърган суров картоф, ползата от него в храната ще е почти равна на нула. Обяснението е просто: наситнявайки клубените, ние даваме възможност на високата температура да разрушава върху една значително по-голяма от първоначалната площ. Затова учените съветват картофите да се варят цели, с кожата, и едва след това да се режат или смачкват на пюре.

Най-сериозните загуби при неправилна топлинна обработка са за сметка на калия. Това е един от най-важните минерали в храненето на човека, отбелязват от medikforum.ru. Той предпазва от възможна сърдечна недостатъчност. Показателите на калия след термична обработка на картофите са в зависимост от формата, в която те се приготвят. Целият сварен картоф запазва почти напълно съдържанието си от минерални соли, както и от витамини С, В1, В2, В6, РР, К и Е.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *