Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Алергията е навсякъде около нас

Алергени, с които се сблъскваме всекидневно, са хромът и формалдехидите

 

алергия

Широко използвани в производството на текстил и кожи, те правят всяка наша дреха потенциална заплаха. Алергията, предизвикана от текстилни продукти, в някои случаи е с много трудно доказуема причина. Може да сме носили една дреха месеци наред и никога да не е дразнила кожата ни, но при определени условия да предизвика алергия. Причината е, че може кожата ни да е чувствителна точно в този момент, да сме се изпотили, дрехата да ни е станала тясна. Факт е, че при изпотяване например има много по-висок риск някоя от вредните съставки да навлезе в повърхностния слой на кожата. Затова тази алергия се проявява най-вече в участъците, където е най-силно потенето – мишници, коленни свивки, врат, както и на местата, където платът се търка в кожата – талия, бедра, лакти.

Някои хора проявяват алергия и към латекс. Най-често това се случва, когато сме изложени на постоянен контакт с него – например медицински лица, на които им се налага всекидневно да работят с латексови предпазни ръкавици, или пациенти, които заради чести проблеми или операции са принудени да използват дълго време катетри. Но латекс се съдържа също и в презервативи, лейкопласт, надуваеми играчки, балони, дори в бебешки биберони, затова всички сме изложени на риск.

Контактната алергия може да се лекува единствено след консултация със специалист, защото за различните алергени се прилагат различни препарати.

Най-важното е да се открие причинителят и да се отстрани по-нататъшен контакт с него. В противен случай лечението ще е неефикасно. А то самото се състои най-вече в мазане с антихистаминови кремове, а в по-тежките случаи – приемане на антибиотици или слаби кортикостероиди.

Ако сме с чувствителна кожа, винаги трябва да внимаваме какво е качеството на дрехите и бижутата ни. Препоръчително е да пазаруваме дрехи, особено бельо, само сто процента от памук илкглен, да носим само бижута с висока проба, да не купуваме нищо без етикет, на който стриктно да е изписано съдържанието, да не носим изкуствени материи, нито дрехи в прекалено ярки цветове, най-вероятно съдържащи оцветители, които ще ни раздразнят. Желателно е да не носим кожи, както и прекалено тесни дрехи, особено през лятото, пише списание „За жената“.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *