Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Как децибелите влияят на нашето здраве

Силният шум влияе зле не само на слуха – от него страда целият организъм. По данни на Световната здрав­на организация 2% от смъртните случаи в света са свързани с високите децибели.

 

Силните звуци са сред най-лошите врагове на нашето здраве. Освен болести на слуховия апарат те про­вокират сърдечно-съдови заболявания, нарушават обмяната на веществата, дейността на щитовидната жлеза и на мозъка. Силният шум отслабва паметта и ра­ботоспособността. От този вид стрес се появява безсъ­ние, спада апетитът. Висо­кото ниво на шума може да провокира язва, гастрит и психически заболява­ния. Според австралийски учени, силният шум води до преждевременно оста­ряване и може да съкрати човешкия живот с 8-12 го­дини. Безопасен за здравето е звукът до 85 децибела, но и той не трябва да въздейст­ва върху човека повече от 8 часа в денонощие.

 

  • 25-30 децибела

Тази височина на звука се смята за най-комфортна за човека. Това е нормални­ят звуков фон, без който животът е невъзможен. По сила това ниво може да се сравни с шума от листата на дърветата (5-10 децибела), с шума на вятъра (10-20 децибела), с шепота (30-40 децибела). В дома ни обграждат посто­янно подобни звуци – при пълнене на ваната (36-58 децибела), от движението на асансьора (34-42 децибе­ла) и шума на хладилника (45 децибела).

Вкъщи не е нужно да е прекалено тихо. Кога­то цари гробна тишина, започваме да изпитваме безпокойство. Ромоленето на капките, тиктакането на часовника, песента на птичките в двора – всичко това влияе добре, чувства ме се спокойни и дори оказ­ва лечебно въздействие.

Невярно е мнението, че тишината е равносилна на отсъствие на звуци. Учени от Университета в Орегон (САЩ) изясниха, че нашият мозък много внимател­но слуша в тишината и я възприема така, както и останалите звуци.

  • 60-80 децибела

Шум с подобна височи­на. ако действа често, предизвиква у човека разстройство на вегета­тивната нервна система и го кара да се чувства уморен.

Отвсякъде ни бомбардира подобна височина на звука; в големия магазин (60 деци­бела), на пералнята машина (68 децибели), на прахосму­качката (70 децибела), сви­рене на пиано (80 децибела), детски плач (78 децибела) и автомобил (80 децибела).

Нивото на шума се възпри­ема субективно. Към него човек може да привикне. Но по отношение на вегетатив­ната реакция на организма не се наблюдава адаптация.

Постоянният транспор­тен шум от автомобилите (достига 65 децибела) може да доведе до намаляване и до загуба на слуха. Учени от Университета в Калифор­ния стигнаха до извода, че уличният шум нарушава работата на центъра на слу­ха в главния мозък и влияе негативно на поведението.

Такъв звук се възприема като мъчение и води до намаляване на слуха. При интензивно въздействие на шум над 95 децибела се нарушава белтъчният, витаминният, водно-соленият и холестеролният баланс. Още по-мощният звук над 110 децибела съз­дава „шумово опиянение“ и води до агресия.

Шумът от мотоциклет, от мотор на агрегат и на Ни­агарския водопад достига до 90 децибела, слушането на музика на концерт и в дискотека (от 110 до 120 децибела).

Според Световната здравна организация работата при такъв шум е вредна. Стоящите в подобна среда страдат 2 пъти повече от хиперто­ния и трябва периодично да посещават лекар. Има опасност да оглушеем, ако постоянно слушаме силна музика през слушалки, и то над 110 децибела.

  • 115-120 децибела

Това е прагът на търпи­мостта. Оттук нататък не чуваме звука, а усеща­ме болка в ушите. На първо място по вреден труд в такива условия са работещите на летищата и гарите. Когато влакът спира на перона, звукът е около 95 децибела, след което се вдига на 100.

Шумът на метрото е от 80 до 90 децибела, а при спира­нето на метростанция – 110 децибела.

Не по-малко вредно е пеенето На микрофон и при караоке. Звукът тогава ми­нава допустимите предели от 115 децибела.

  • 140-150 децибела

Този шум е непоносим. Възможна е загуба на съз­нанието.

При пускане в ход на реактивните двигатели на самолета шумът варира от 120 до 140 децибела. Свръх­висок е звукът от топовен изстрел – 140 децибела, рок- концерт до тонколоните – от 120 до 150 децибела.

  • 180 децибела

При такъв шум човек уми­ра. Дори металът започ­ва да се руши 1 Преминаването на звуко­вата бариера от свръзвуков самолет е при 160 децибела. Взривът от вулкан достига 180 децибела, изстрелът от 122-милиметрово оръдие е около 180 децибела.

 

Ефект на Моцарт – какво значи това?

 

 

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *