ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Ефект на Моцарт – какво значи това?

Още едно доказателство за лечебната сила на музиката

На психолозите отдавна е известен фактът на т. нар. „ефект на Моцарт“, когато при хора, слушащи класическа музика, се подобрява паметта, повишават се умствените способности. Двама шотландски психолози -д-р Лей Риби и Джордж Колдуел – от Университета в Глазгоу решили да изяснят дали този ефект се отнася само за класическата музика.

За участие в експеримента изследователите поканили шестнадесет доброволци: осем музиканти от шотландски класически оркестър и осем начинаещи роккитаристи.

„Класиците“ слушали втора симфония на Бетовен със сила 50 децибела, а рокерите – инструменталното рокпроизведение For the love of God на китариста-виртуоз Стив Уей. И едните, и другите изпълнявали различни компютърни упражнения за съобразителност и концентрация на вниманието. Прослушването се редувало с пълна тишина и равномерен шум.

Оказало се, че и двете групи по-добре се справяли със задачите, когато слушали любимата си музика: музикантите от оркестъра – класика, китаристите – рок.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *