ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Сънят чисти мозъка от токсини

По време на сън мозъкът се освобождава от събраните в него токсини, съобщава списание Science.

sleepПубликация в авторитетното издание, цитирана от medlinks.ru информира, че екип от медицинския център в Рочестър е направил интересно откритие. Установено е чрез модерна апаратура, че по време на сън невроните се смаляват.
Мозъкът разполага с ограничен енергиен ресурс и трябва да избира между две функционални състояния – бодърстване и сън, коментират от екипа. И сравняват това положение с битов пример: вие можете или да почиствате дома си, или да посрещате гости, но двете едновременно няма как да се случат.

Учените отдавна размишляват над въпроса защо всъщност всички живи същества спят. Това се случва и в дивата природа – въпреки че много видове тъкмо по време на сън стават безкрайно уязвими за хищниците.
Сънят има огромно значение за формирането на спомени и за обработката на усвоената информация. В своето ново изследване авторите допускат, че основна функция на мозъка може да бъде освобождаването от токсини.

Микроскопско изследване на мозък дало възможност на групата да направи някои нови изводи. Двупротонната микроскопия установила, че по време на сън глимфатичната система работи 10 пъти по-активно и живите същества се освобождават от бета-амилоида. Това е вещество, което причинява аномалии в структурата на невроните и тяхното функциониране. Натрупването на бета-амилоид води до заболявания от рода на Алцхаймер и други неврологични разстройства. Смаляването на клетките по време на сън именно е свързано с изчистването на токсини. Така закономерно се стига до извода, че ролята на съня преди всичко вероятно е именно изхвърлянето на отпадъка от мозъчната дейност по време на бодърстването. В подкрепа на този извод е и наблюдението, че много неврологични разстройства са придружени от разстройства на съня.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *