ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Циклотимия – тийнейджърската болест

Все повече тийнейджъри по света страдат от циклотимия, показва наскоро проведено изследване

 

циклотимия

Това състояние се проявява към 13-14-ата година и се характеризира с нестабилно настроение, вариращо от лека еуфория до незначима депресия. Трудно се диагностицира, тъй като пуберите и без това са известни с резките промени в настроението си. Проблемът е, че ако наистина става дума за циклотимия, тя не отминава от самосебе си. При липса на адекватно лечение може да хронифицира и да се превърне в биполярно разстройство.

Симптомите са разнообразни. Резките промени в настроението трябва да се наблюдават почти година, а периодите им на отсъствие да не са по-дълги от два месеца. Тийнейджърът става нервен, почти не спи, без да се чувства уморен. Разсеян е, не успява да се съсредоточава, шумно изразява радостта си, а час по-късно мисли за самоубийство. Говори забързано, не довършва задачите си, има нервни изблици, трудно общува с околните, има ниско самочувствие, успехът му в училище спада. Внимавайте обаче – същите симптоми се наблюдават и при пуберите, които посягат към наркотиците. Вижте дали не е така, преди да заведете детето си на психолог или психиатър.

Какво да направите? Най-напред проверете дали не става дума за обикновена тийнейджърска неуравновесеност. Създайте приятна обстановка у дома, обръщайте повече внимание на детето си, стимулирайте го да се развива. Ако скоро настроението му трайно се подобри, значи всичко е наред.

Продължи ли обаче да минава от една крайност в друга, се обърнете към психолог. Най-често са достатъчни няколко сеанса, за да може тийнейджърът да изясни какво го притеснява и да обмисли заедно със специалиста варианти за решаването на проблемите си. Ако и това не помогне, може да прибегнете до медикаментозно лечение, назначено от психиатър.

Не изпадайте в паника – успеете ли да хванете навреме циклотимията, е почти сигурно, че ще се справите с нея, пише вестник „Всичко за семейството“.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

От 2 до “Циклотимия – тийнейджърската болест

  1. Който си искам каза:

    С това отношение към самите ви ДЕЦА и бъдещото поколение до никъде няма да стигнете! „Пубери“ е толкова презрително, колкото детето ви да ви обиди с мръсна дума. Имайте малко уважение, това са бъдещи зрели хора. Даже на 15 години някои са по-узрели и от 40 годишни. Не пренебрегвайте децата си, учете се от тях. Не учете тях, учете се ОТ тях.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *