Тези храни ни пречат да се наспим!

Променливото есенно време обърква добрия сън, но причината да се въртим с отворени очи в леглото по-често е неправилното ни хранене.

sirenaОсновна грешка, която допускат много хора, е да се борят с безсънието чрез…похапване. Правилно ли е да ядем по никое време, вместо “да броим овце”?

Ако държим да съхраним съня си, първото, което трябва да направим, е да ядем не по-късно от 2-3 часа преди лягане, съветват от www.kp.ru. Мазните млечни храни, пърженото и печеното стимулират метаболизма и престояват дълго в стомаха, създавайки усещане за тежест. Пикантната или силно подсладена храна пък може да причини киселини.
Всъщност – кои вещества могат да попречат на съня ни?

На първо място – кофеинът. Съдържа се, естествено, в кафето, шоколада, силния чай и тонизиращите напитки, в кока-колата. Дори да не сме пили подобни неща преди сън, ако през деня сме се увлекли в количествата, ако сме се поглезили с шоколадови бисквитки повече от нормалното, не трябва да се надяваме на спокоен сън. Кофеинът и захарта объркват естествените биоритми; хората се освобождават от кофеина с различна интензивност и едно кафе може да “държи” някого цял ден. Друг пък може на воля да си пийва еспресо привечер и пак да спи дълбоко – зависи чий черен дроб как преработва кофеина.

Продуктите с наситени мастни киселини също не са подходящи за вечерното меню. Трябва да се избягват кашкавал и мазни млечни продукти, червено месо.

Още от списъка: презрели банани, рибни деликатеси – пушени, мариновани и осолени, соев сос и тежките червени вина.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *