ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Дъщеря ми е тийнейджърка и е бременна! Какво да правя?

Не изпадайте в паника! Бъдете приятел, а не враг!

бременна тийнейджърка

Статистиката сочи, че най-много непълнолетни момичета се оказват бременни в края на август и началото на септември, след като през лятната ваканция са се отдали на безгрижие, включително и в секса

Как да постъпите, ако става дума не за статистика, а за собствената ви дъщеря?

Най-напред си изяснете нещата за самите себе си. Без гняв и чувство за вина, а с рационални разсъждения. Има два варианта – или да задържи бебето и заедно да се грижите за него, или да направи аборт. Преждевременното прекъсване на бременността често се налага не само по социални причини – за да може тийнейджърката да завърши средното си образование, да си стъпи на краката и да си намери житейски партньор, но и по здравословни. Доста момичета не са достатъчно развити физически, за да износят плода.

Говорете с нея без заобикалки. Обяснете й всички „за“ и „против“. Ако задържи бебето, ще трябва да завърши като частна ученичка, няма да може пълноценно да изживее тийнейджърските си години, ще й е трудно да се подготви за кандидатстване в университет. Освен това е голяма вероятността да остане самотна майка. Реши ли да направи аборт, е доста вероятно да се депресира или да остане безплодна. Кажете й личното си мнение по въпроса. Оставете й време да формира и своето, без да я притискате. И без това й е достатъчно трудно.

В никакъв случай не й обръщайте гръб. Не забравяйте, че по закон отговаряте за нея, така че няма начин да я оставите сама да сърба кашата, която е надробила.

Дайте й време сама да каже кой е бащата. Ще се наложи да се срещнете с неговото семейство, ако тийнейджърката реши да задържи бебето.

Спазвайте законите. В България е допустимо аборт да се извършва до 12-ата седмица от бременността, а при непълнолетни – със съгласието на родителите. Ако дъщеря ви е в по-напреднал стадий, не рискувайте живота й. Ще трябва да преглътнете случилото се, да гледате да завърши училище, а самите вие да се подготвите да бъдете грижовни баба или дядо.

Идете заедно при гинеколога. Не е нужно обаче да влизате в кабинета е нея. Нека той да й обясни в подробности какво представлява абортът, как протича, колко време ще й трябва, за да се възстанови. Бъдете до нея и когато постъпи в специализирано болнично заведение. В никакъв случай не допускайте да прави криминален аборт, защото той води до безплодие, инфекции, а в 13% от случаите -дори до смърт.

Подкрепете я и след процедурата. Освен че ще трябва да си вземете няколко дни отпуска, за да се погрижите за здравето на тийнейджърката, ще е добре да си поговорите много сериозно за любовта, секса, начините за предпазване от нежелана бременност, пише вестник „Всичко за семейството“.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *