Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Сънят регенерира мозъчните клетки

Здравият сън, както се знае, е залог за добро здраве. Ново изследване прибавя още подробности към тази максима: сънят възстановява определен тип клетки на главния мозък.

sunУчени от университета Уискънсин в САЩ откриха, че сънят стимулира производството на особен вид мозъчни клетки. Това са онези клетки, които създават защитния материал миелин – плазматичната мембрана, която обвива в многослойни концентрични пластове нервните влакна, изясняват от medlinks.ru. Освен защитните функции миелинът има и други – той е посредник в предаването на нервните импулси. Ако миелиновата обвивка се повреди, човекът престава да усеща крайниците си, развиват се слепота и паралич. Недостигът на миелин е свързан с множествената склероза. При това заболяване имунната система на организма атакува и разрушава миелиновото покритие в главния и гръбначния мозък.

При своето изследване учените изследвали състоянието и поведението на лабораторни мишки. В една от групите животните били лишени от сън, а в другата те имали възможност да си отспиват. По-късно се оказало, че гените, стимулиращи формирането на миелиновата обвивка, се активирали във втората група – т.е. по време на съня. Трябва да се отбележи, че по време на съня и по-точно на бързата му фаза, се удвоявало производството на олигодендроцити: първичните клетки, от които се изгражда миелинът. В групата на недоспалите пък се активирали гени, свързани със смъртта на клетките и реакциите на стрес.

Открихме, че активността на нервните клетки по време на сън и при бодърстване е различна, описва Чиара Цирели, водещ автор на изследването. Така се потвърдила хипотезата за ролята на съня при възпалителните процеси в нервната система. Цирели е убедена, че това изследване ще помогне при по-ефективното лечение на паралича и множествената склероза. По-стари изследвания вече са доказали, че здравият седемчасов сън се отразява благотворно върху работата на сърцето и състоянието на сърдечно-съдовата система.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *