Запарка от китайски зелен чай предпазва от рак

При лабораторни изследвания чаят отдавна е признат за антиоксидант, но резултатите от изследвания върху хора са проти­воречиви.

 

Според някои проучвания, в които се прави сравне­ние между хора, които пият чай, и такива, които не го правят, приемът на напитката предпазва от ракови заболявания. Други не отбелязват такава закономерност. Съществуват повече дан­ни, отчитащи резултатите от приема на зелен чай, затова ин­формацията към днешна дата се отнася предимно за него. На­пример наблюдения, проведени в Китай, показват, че редовни­ят прием на зелен чай намалява значително риска от рак на сто­маха и хранопровода. Но изследване в Холандия не открива връзка между консумацията на чай и профилактиката на рако­вите заболявания. Тъй като технологията на производството на черния чай влияе върху количеството на антиоксидантите в него, като го понижава, по-вероятно е зеленият чай да е по-ефективен като противораково средство в сравнение с първия, въпреки че и двата вида имат своя потенциал.

Зеленият чай е богат на катехини. Те са потенциални антиоксиданти – 100 пъти по-мощни от витамин С – и изглежда, че за­щитават клетъчната ДНК от измененията, прогресиращи до ра­кови заболявания. Черният чай също съдържа катехини, но в много по-малки количества.

По време на изследвания върху рака на кожата лабораторни животни, на които е бил даван зелен чай, са развили десет пъти по-малко тумори, отколкото животните, приемали само вода. Когато се говори за профилактика на кожния рак, зеленият чай, изглежда, е еднакво ефикасен под формата на напитка или приложен върху кожата. Много производители на козметични продукти започнаха да го включват в бялата козметика заради антиоксидантните му свойства, които способстват и за редуци­ране на бръчките.

Националният институт по ракови заболявания на САЩ в мо­мента изследва качествата на зеления чай като превантивно средство срещу кожния рак. Едно проучване проверява защитните свойства на зеления чай в таблетна форма при увреждания на кожата, причинени от слънцето. Друго набляга върху външ­ното приложение на зеления чай при предракови кожни изме­нения.

Докато зеленият чай се цени предимно като профилактично средство за лечение на ракови заболявания, има някои данни, че може да помогне и на хора, които вече са болни от рак. Катехините в зеления чай потискат производството на ензима урокиназа, не­обходим на раковите клетки, за да се развиват. Също е възмож­но тези вещества да стимулират процеса на програмираната клетъчна смърт, или апоптоза, в тези клетки. След 7-годишно изследване върху пациентки с рак на гърдата било установено, че при жените, консумирали 5 чаши зелен чай дневно, рискът от разсейки към лимфните възли бил по-нисък в сравнение с този при женихте, които приемали по-малки количества от на­питката.

 

 

Мъж се излекува сам от рак!

 

 

 

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *