Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Как се появяват емоциите?

Всички хора и други живи същества изпитват различни форми на радост, страх или тъга

емоцияЗасега специалистите все още не са установили кои зони в мозъка пораждат емоциите, не е напълно изяснен механизмът на възникването им и не е ясно какво е общото помежду им. Съществуват множество теории, опитващи се да обяснят феномена на емоциите.

Още в края на XIX в. известните психолози Уилям Джеймс и Карл Ланге независимо един от друг предложили хипотезата, че емоциите са свързани с нашето физическо състояние: възбудата на нервните окончания води до емоционални преживявания. Тоест ние треперим не защото ни е страх, а ни е страх именно защото треперим.

Ясно е, че тази теория не може да издържи на критика, защото не отчита когнитивния аспект. Да допуснем, че преди изпита студентът усеща болки в корема – това е; защото той се страхува от изпита. Тоест за това самочувствие съществува напълно обективна външна причина. Студентът прекрасно знае, че за него е важно да вземе изпита, и се смята за недостатъчно подготвен за него, откъдето идва страхът.

По-късно била предложена още една теория за възникване на емоциите – този път когнитив-на. Тя именно свързва емоционалния отклик с процесите, настъпващи в нашето съзнание. Така например човек трябва да се страхува от куче, когато види, че то ръмжи и се зъби, разсъждават привържениците на тази теория. Но те, на свой ред, не отчитат субективния фактор: не всички хора се страхуват от кучета, дори и ръмжащи. Човекът може да е дресъор на кучета и разбира се, за никакъв страх не може и дума да става, пише вестник „Феномен“.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *