Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Как да изкараме чуждото тяло под кожата ни

Подкожното чуждо тяло обикновено може да се от­страни в домашни условия, но ако е навлязло много дълбоко, под нокът или под кожата на лицето, трябва да се обърнете към лекар.

Как да се справите сами:

Накарайте го да набъбне:

  • Ако под кожата ви се е забила дървена тресчица, можете да я извадите и като я накарате да набъбне: потопете засегнатия участък за 10-15 минути в чаша топла вода, към която сте доба­вили 1 с. л. сода бикарбонат. Повтаряйте процедурата 2 пъти дневно. Ако тресчицата е малка, ще набъбне дотолкова, че да излезе сама. Ако е по-голяма, ще се покаже над повърхността на кожата и тогава можете да я издърпате с пинсета.

Изтегляне на чуждото тяло с пинсета:

  • Ако тресчицата не излиза сама, използвайте пинсета, стери­лизирана с медицински спирт (или на открит пламък – като не забравяте да я охладите преди употреба). Дезинфекцирайте за­сегнатия участък с медицински спирт или йод и внимателно из­теглете върха на тресчицата, който се подава над кожата. За по- добра видимост можете да използвате лупа.
  • Ако дразнителят е дълбоко под кожата, използвайте и игла. Първо охладете засегнатото място с кубче лед за 10 секунди, за да намалите болката. Стерилизирайте иглата със спирт или на открит пламък (охладете я преди употреба) и с нея повдигне­те и задръжте кожата, покриваща върха на чуждото тяло. След това го изтеглете с помощта на пинсета. Този начин е много по- лесен, ако има кой да ви асистира.
  • Проверете за останали частици от чуждото тяло. Ако сте от­странили всички, измийте мястото със сапун и вода, подсушете го и залепете отгоре лейкопласт. Ако има остатъци от чуждото тяло под кожата, повторете процедурата.

За допълнително улеснение:

  • Някога готвачите използвали пушена сланина за отстранява­не на тресчици, забити под кожата. Тази рецепта и днес е спо­собна на чудеса. Ако омекотите кожата със сланина или друга мазнина, чуждото тяло много по-лесно ще излезе навън.
  • Засегнатото място със смачкан банан или размек­нат сапун и го покрийте с лейкопласт. Оставете го да престои така една нощ – до сутринта чуждото тяло може безболезнено да излезе навън. Или опитайте същата процедура с 1 ч. л. сода бикарбонат, смесена с малко вода до образуването на гъста каша.

 

Кога да потърсим лекарска помощ?

Ако забележите признаци на инфекция (силна болка, оток или за­червяване), това е знак, че под кожата ви има остатъ­ци от чуждото тяло и неза­бавно трябва да се консул­тирате със специалист. Може да се наложи да ви имунизират против тетанус. Някои лекари го смятат за излишно, когато са ви на­правени най-малко пет имунизации в миналото. Обикновено децата се вак­синират 4 пъти до започва­не на училище, след което им предстои поне още една имунизация (според имунизационния календар на всяка страна). Обсъдете с личния си лекар необходи­мостта от ваксина във ва­шия случай.

 

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *