Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Бързи мерки при ухапвания и ужилвания от оси и пчели

Ако сте близо до Северния полюс например, едва ли някога ще ви се наложи да се притеснявате от комари, пчели, оси и медузи.

Но за всички нас, които населяваме останалата част от Земята, срещите с тези жилещи натрапници са неизбежни като почивните дни, през които вали. В тази глава ще откриете съвети как да се възстановите след атаката на летящите твари и как да се защитите от тях.

Извадете кредитната си карта

  • При ужилване от пчела изстържете жилото с помощта на ос­тър нож, с нокът или в краен случай с кредитна карта. Не из­ползвайте пинсета и не стискайте жилото с пръсти, за да не предизвикате навлизането на повече отрова в кожата.

Бързи мерки

  • Веднага щом извадите жилото, третирайте мястото с оцет или воден разтвор на сода бикарбонат (1 ч. л. сода на 1 чаша вода). Пчелната отрова е с кисела реакция и трябва да се неут­рализира с алкален разтвор, докато отровата на осите е алкал­на и се неутрализира с киселина. Потопете памучен тампон в течността и го залепете с лейкопласт върху засегнатото място. Това ще редуцира зачервяването и отока.
  • Третирайте мястото с хидролизиращ агент за месо, съдър­жащ ензими. Те неутрализират отровата, което намалява отока и възпалението. Разтворете малко количество от препарата във вода до получаването на гъста каша, намажете мястото и оста­вете да действа 1 час.
  • За облекчаване на сърбежа нанесете каша от аспирин. Счу­кайте на прах 1-2 таблетки и добавете достатъчно вода, за да се получи каша. Нанесете я върху засегнатия кожен участък. (Вни­мание: Не използвайте тази рецепта, ако сте алергични към аспирин. Медикаментът е противопоказан и за деца под 16-годишна възраст.)
  • Наложете мястото с торбичка лед, за да облекчите болката и да намалите отока. Ако подложите под компреса памучна кър­па, можете да го оставите да действа до 20 минути.
  • Папаята съдържа ензими, неутрализиращи действието на от­ровата на насекомите. Отрежете един резен и наложете болез­неното място за 1 час.
  • Натъркайте засегнатия участък с резенче лук или със счукан чесън. И в двата зеленчука се съдържат ензими, които разграж­дат веществата, причиняващи възпалението.
  • Захарта също помага. Потопете показалеца си първо във вода, а след това в захар и докоснете ужиленото място.
  • За облекчаване на отока пийте бромелин (бромелаин). Това е разграждащ белтъчините ензим, който се добива от ананаса. Вземайте по 500 мг 3 пъти на ден до постигане на подобрение.
  • Маслото от чаено дърво също ограничава подуването. Тре­тирайте мястото с 1 капка масло няколко пъти на ден.
  • За облекчаване на сърбежа намажете с 1-2 капки масло от ла­вандула. Изчакайте 15 минути, за да започне да действа. Ако сърбежът се появи отново, повторете процедурата. Може да на­несете и крем от невен няколко пъти на ден.

 

 

Пчелното млечице – най-добре пазената тайна на природата!

 

 

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *