Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Ужилване от оса: опасно ли е и как се лекува

Зачервяване, подуване и дразнене – ето как човешкото тяло реагира на ужилване от оса

ужилване от оса

Ако не просто ви се е случило ужилване от оса, а от няколко насекоми едновременно, това може да предизвика обща токсична реакция, чиято тежест зависи от количеството отрова, попаднало под кожата. Смята се, че доза отрова при ухапване от 500 или повече оси е фатална за хората.

Ужилване от оса: как влияе на човешкото здраве?

Като правило, ухапването на една оса няма да доведе до сериозни последствия. В допълнение към стреса могат да се добавят няколко дни, през които подуването и паренето ще отшумят. Ако обаче човешкото тяло е отслабено, реакцията може да бъде по-продължителна и сериозна. Страдащите от алергии, децата и жените са изложени на по-висок риск.

ВАЖНО! Алергична реакция не възниква, когато човек е ужилен за първи път от ципокрило насекомо. Получената алергична реакция след всяко следващо ще бъде по-тежка.

В допълнение към отока и уртикарията, ужилването от оса може да причини:

• силен сърдечен ритъм;
• диспнея;
• световъртеж;
• повръщане;
• подуване на езика и ларинкса;
• усещане за затопляне;
• конвулсии;
• болка в корема;
• краткотрайна загуба на съзнание.

Всеки от тези симптоми е причина незабавно да посетите лекар. Най-тежката алергична реакция при ужилване от оса е анафилактичният шок и може да се появи дори и след едно ухапване. В този случай човек почти веднага губи съзнание, дейността на много вътрешни органи и системи, предимно на сърдечно-съдовата, е нарушена. При такова състояние е необходима спешна медицинска помощ.

Как да избегнете ужилване от оса?

 

На първо място, трябва да запомните, че осата няма да атакува просто така. Само когато усети заплаха или агресия от ваша страна тя ще насочи жилото си към вас. Затова не махайте с ръце, видите ли прелитащи оси. Те възприемат подобни действия като опит за атака и затова почват да жилят.

Затова, никога не се паникьосвайте и не размахвате ръце, както и не се опитвайте да ударите оса или пчела с ръка, вестник или нещо подобно. В краен случай може да пробвате да съборите насекомото на земята с помощта на подходящи импровизирани средства – кърпа, шал или някаква дреха, която ви е под ръка. Важното в такъв случай е осата да остане захлупена, а не да се чудите уцелихте ли я или не. Но това е само в краен случай. Идеалният вариант е просто да се отдръпнете встрани.

Освен търпение, трябва да сте и много внимателни. Гнездото на осите може да се намира на различни места. Както нависоко (в клоните на дърветата, под покрив, в уединен ъгъл на стената на къща, прозорец на апартамент и т.н.), така и под или на нивото на краката (дупки в земята, ниски хралупи). Разхождайки се по тревата, може случайно да повредите едно от тези подземни гнезда и да предизвикате масивна атака от насекомите.

Не бива да оставяте сладки напитки отворени по време на пикник на открито, както и храна – особено зрели плодове (осите често издълбават дупки в плодовете и остават вътре в тях). Освен това, когато работите на село, не забравяйте да покриете местата, които могат да бъдат ужилени (глава и шия) и не ходете боси в градината и по тревата. Последната препоръка важи и за външния вид. Оказва се, че ярките и светли цветове (особено жълтото) са много привлекателни за осите. Затова изберете дрехи и обувки в тъмни или пастелни окраски, с които няма да провокирате насекомото.

Какво да направите ако ви ужили оса?

Ужилването от оса е много болезнено и може да бъде опасно за човешкото здраве, особено ако е придружено от алергична реакция.

Осите не оставят жило, когато ухапят, така че не е нужно да го търсите върху себе си. Ето защо, на първо място, трябва да дезинфекцирате раната. За тези цели могат да бъдат подходящи пероксид, йод, амоняк, разреден с вода, алкохолен разтвор или кортикостероидни мехлеми.

Второ – не се опитвайте да изстисквате отровата (при осите отровата е подобна е на пчелната отрова). В противен случай рискувате да усложните ситуацията.

Трето, за да се стопира разпространението на отровата в тялото, както и за да се предотврати алергична реакция, е необходимо да направите следното:

• пийте колкото е възможно повече, като предпочитате сладка вода или горещ чай;
• поставете подложка със студена вода или мокра кърпа на мястото на отока, което ще забави абсорбцията на отровата;
• оставете върху възпаленото място за 15-20 минути кърпа, напоена с разтвор на сода за хляб (1 чаена лъжичка на 1 чаша вода);
• леко влажно парче захар, приложено върху раната, може да помогне за изтегляне на отровата;
• вземете антихистамини.

Как може да се облекчи болката и подуването?

Отокът при ужилено от оса продължава няколко дни. Засегнатото място е зачервено и сърбящо. За облекчаване на болката може да се прилагат компреси, например:

• със студена вода;
• с лед, увит в плат;
• кърпа, напоена с алкохол или оцет, разреден с вода;
• с лимонов сок;
• с тинктура от ароматна кализия;
• каша от сода с вода.

Освен това можете да прикрепите към ухапаното:

• нарязан лук, домат, чесън или ябълка;
• леко счукани пресни листа от магданоз;
• таблетка валидол, навлажнена с вода;
• листа от каланхое или живовляк;
• намажете кожата на мястото на ухапване със силна настойка от невен и живовляк.

Ако отокът е много голям, т.е. ако е започнала алергична реакция, тогава може да го мажете с мазило, чиято активна съставка е дифенхидрамин – Дермодрин или Псилобалсам.

ВАЖНО! Хората, които са алергични към ухапвания от насекоми през лятото, се препоръчва винаги да носят т. нар. алергичен паспорт, издаден от алерголог. Паспортът съдържа името на собственика, неговата възраст, домашен адрес, телефонен номер, диагноза, телефонен номер на алергологичния кабинет, в който се наблюдава пациентът, и спешните мерки, които трябва да се предприемат при ухапване от оси (в случая). В допълнение към паспорта е препоръчително да имате със себе си спринцовка и набор от лекарства, препоръчани от специалист и посочени в паспорта.

Ако след ужилване от оса човек почувства замайване, гадене, конвулсии или загуба на съзнание, това са симптоми на анафилактичен шок. Повтаряме, за да е ясно – в този случай всяка минута е важна. Незабавно се обадете на линейка или сами закарайте човека в болницата.

Източник: ayzdorov.ru

Глобал Хелт Дерматил
ДЕРМАТИЛ – крем №1 при слънчеви изгаряния и ухапвания от насекоми

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *