Късното пенсиониране предпазва от старческо слабоумие!

Хората, които не бързат да се пенсионират, не са сериозно застрашени от проявата на Алцхаймер или други нервно-дегенеративни заболявания.

alcФренският национален институт по здравеопазване и медицински изследвания INSERM представи резултатите от обстойно проучване върху разпространението на тази група заболявания на международен форум в Бостън, съобщават от medportal.ru. Бостънската конференция е организирана от Alzheimer’s Association.

Изследването е прелюбопитно. В него са участвали почти половин милион доброволци от третата възраст. Повечето от тях са занаятчии или собственици на малки магазинчета, пекари и дърводелци. Средната им възраст е 74 години и всички те са се пенсионирали преди около 12 години. При три процента от доброволците е констатирано старческо слабоумие. Рискът от проявата му бил толкова по-малък, колкото по-късно възрастните хора са се пенсионирали. Така например рискът при пенсионираните на 65 бил с 15% по-нисък в сравнение с онези, които се оттеглили от активен труд на 60 години.

Всяка допълнителна година работа намалява шансовете да се развие старческо слабоумие с 3.2 процента. Така твърди една от авторките на изследването – Карол Дюфуи. Работата помага на човека да поддържа физическа, умствена и социална активност. Това от своя страна поддържа менталната активност и възпира нейното отслабване.

Всеки случай е специфичен и моментът за пенсиониране не може да влиза в стандартна схема. Хората трябва сами да решават кога да се пенсионират, смятат авторите на изследването. Колко дълго да работиш – това е въпрос на личен избор!

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *