Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Полезни ли са зеленчуците? Зависи от начина на обработка

Специалисти решили да изяснят кои начини на приготвяне на зеленчуци съхраняват полезните витамини и антионсиданти в продуктите

зеленчуци

Били изпробвани 6 метода: пържени в растително масло и без него, варени, приготвени в микровълнова печка, печени на фурна и готвени под налягане.

Известно е, че зеленчуците и плодовете са основни доставчици на антиоксиданти в организма на човека. Те помагат да се предотврати развитието на различни болести, дори на рак. Затова повечето от тях се включват в различни диети като алтернативно лечение. Специалистите препоръчват да се употребяват по няколко порции зеленчуци и плодове дневно.

Но тестовете показват, че ползата от зеленчуците е в пряка зависимост от това, как са приготвени. Голямо количество антиоксиданти запазили приготвените в микровълнова печка и при пържене на плоска метална повърхност или на грил без добавяне на масло.

Най-много антиоксиданти загубило зелето – при варене и при приготвяне в микровълнова фурна. Варената и пържената тиквичка станала практически безполезен продукт. Зеленият грах, цвеклото и чесънът съхранили повечето полезни вещества при всички методи на приготвяне. А целината, морковите и граха след термична обработка станали още по-полезни.

Специалистите изяснили, че е най-добре да се готви в микровълнова печка, тъй като при този метод много зеленчуци запазват повечето от своите полезни вещества. А варените и приготвените под налягане зеленчуци практически не съдържат витамини и антиоксиданти, пише вестник „Феномен“.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *