ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Кои цветя са ядливи?

Много горски и градински цветя намират приложение в медицината

 

Може да ги употребявате сушени или свежи. Те са ядливи, така че спокойно бихте могли да ги използвате за украса на зеленчукови ястия, коктейли и десерти.

латинка
Латинка

Паричка

Паричката има противовъзпалително, отхрачващо и пречистващо кръвта действие. При възпалителни заболявания на дихателните пътища запарете 2-3 ч.л. нарязан цвят с 300 мл вряща вода. След като престои 1 час, прецедете и пийте по 1 к.ч. 3 пъти на ден преди ядене. Използва се за лечение на много заболявания на дихателните пътища.

Роза

Цветът на розата помага при възпаления. Също така притежава диуретично действие и подсилва имунната система. Цветовете на бялата роза се използват като леко слабително средство. Цветовете на червената роза, които съдържат много танинови съставки, успокояват възпалените венци.

Иглика

Всичките й части притежават лечебни свойства. Корените имат отхрачващо, потогонно и диуретично действие, листата действат успокояващо на нервната система, а цветовете гонят главоболието. Предлагаме ви интересна рецепта за приготвяне на масло от иглика: 125 г масло (на стайна температура), 1 с.л. подправки по избор, 1 шепа ситно нарязани цветове от 400 мл гореща вода, след 2 часа течността се прецежда и се правят промивки при кожни раздразнения и акне. Градинската теменужка има подобни лечебни свойства, но не е приятна на вкус.

Латинка

Тя е богат източник на витамин С и има славата на растителен антибиотик. Ако ядете пресни цветове, предпазвате горните дихателни пътища от инфекции и подсилвате имунната система.

Теменужка

Цветовете на горската теменужка действат противовъзпалително при кожни заболявания, потогонно и отхрачващо. Чай се препоръчва при кашлица, пише вестник „Всичко за семейството“.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *