ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Кашкавалът пази от кариеси?

Кашкавалът неутрализира киселата среда в устната кухина и така помага за предпазването от кариес.

cheddar-pitiЗа разлика от йогурта – кашкавалът не вреди на зъбния емайл, твърдят изследователи от САЩ. Наблюденията им по темата са публикувани в списание General Dentistry, издание на Стоматологичната академия в Америка.

Похапването на кашкавал променя средата в устната кухина и възстановява баланса, неутрализирайки киселините. Както е известно, консумацията на млечни продукти разрушава въпросния баланс, коментират от medportal.ru. Повишената киселинност става благоприятна среда за развитието на патогенни микроорганизми и поява на кариеси.

При огласения експеримент 68 подрастващи на възраст12-15 години били разделени на три групи. В едната група участниците закусвали всяка сутрин със сирене чедър, във втората – с неподсладен йогурт, а в третата – с чаша прясно мляко. Преди закуска всички доброволци давали проби от устната кухина, за да се проследи как се променя нивото на рН. Такива проби участниците давали 10, 20 и 30 минути след закуска.
Резултатите убедително доказали, че единствено “кашкавалената” група, която закусвала с чедър, възстановявала веднага нормалния киселинен баланс в устата. Според учените причина за това е фактът, че кашкавалът е продукт в доста напреднал стадий на ферментация, а освен това вкусовите му качества причиняват обилно слюнооотделяне и това също балансира киселинната среда. Нещо повече: консумацията на кашкавал снабдява зъбите с нещо като защитна ципа, което усилва антикариесния ефект на продукта.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *