Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Как да изберем хранителна добавка с калций?

Двете основни форми на калция са калциевият карбонат и калцие­вият цитрат.

 

Вторият се абсорбира по-добре, когато се приема на гладно (макар че и двете форми се усвояват ефикасно и при прием по време на хранене). По тази причина е най-подходящ за хора над 65 го­дини, при които е налице недостатъчно количество стомашна кисели­на, имаща значение за усвояването на калциевия карбонат. При ня­кои хора също така калциевият карбонат предизвиква газове или за­пек и поради това калциевият цитрат е по-добрият избор. За всички останали е по-удачен калциевият карбонат поради по-ниската цена.

Избягвайте добавки, произведени от костно брашно, доломит и черупки от стриди, тъй като могат да съдържат голямо количество

олово. Ако се затруднявате при поглъщането на големите таб­летки калций, изберете дъвче­щи се таблетки.

 

Млечните продукти са най-бога­тият източник на калций – 250 мл прясно мляко съдържа около 300 мг. Хората, кои­то не консумират редовно млечни про­дукти, не си доставят препоръчителната дневна доза от 800 мг. С напредването на възрастта нараства нуждата от калций, тъй като усвояването му намалява, а загу­бата на костно вещество се увеличава. Калцият предпазва от остеопороза и има участие в нормализирането на кръвното налягане. Според проучванията той предпазва и от възпаление на венците, което е основна причина за падането на зъбите и рисков фактор за сърдечносъдо­ви заболявания. Уверете се, че мултивитаминният ви препарат съдържа достатъч­но количество калций (повечето препа­рати обикновено съдържат 200 мг) и се постарайте да увеличите консумацията на млечни продукти. Ако смятате, че се нуждаете от повече калций, започнете да вземате и калциева добавка (винаги по време на хранене). За по-добра абсорбация не бива да приемате над 600 мг на­веднъж. Не забравяйте, че калцият не мо­же да се усвоява без витамин D. Затова включете този витамин в големи количе­ства в храната си или изберете комбини­рана добавка с калций и витамин D.

 

Ето пример за диета богата на калций:

 

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *