Алпинистът Дойчин Василев: Плуването е чудесна профилактика на дробовете!

– „Никога не прекалявам с храната“

 

Алпинdoichin vasilevистът Дойчин Василев е на 69 години и се радва на прекрасно здраве. От 4 години той е пенсионер, но не усеща промяната – времето сякаш не го е докоснало. Споделя, че се поддържа, правейки преходи в планината. През топлите месеци обича да плува.

„Ходя в близките до София планини – Витоша, Лозенската планина. Често отскачам и до Мальовица, която е на сърцето на всеки български алпинист. Миналата зима бях на гости на Пепи Попангелов, карахме ски на Боровец“, споделя пред в. „Доктор“ той.

Василев казва, че никога не прекалява с храната. Признава, че като алпинист е гладувал много.

„На Еверест се качих и слязох, като 4 дни не ядох почти нищо. Минах с едно бурканче мед и един „Сникърс“. Карах на резерви, но човек трябва и да ги има. По-важното във високата планина е да се пият течности, отколкото да се храни човек. В София гледам да не ям много хляб. Понякога през лятото карам само на салата и две ябълки. Тлъсто не хапвам, дори през зимата. Може само някоя пилешка пържола, обичам и риба. И никакво застояване, повече движение. Лятото ще ходя на морето за един месец да поплувам. Всеки ден по 2-3 км плуване е чудесна профилактика на дробовете. Проверявам всички чаркове на тялото си дали работят все още“, смее се алпинистът.

Дойчин Василев е на мнение, че човек трябва да полага елементарни грижи за себе си. Той е благодарен на тялото си, че го е търпяло толкова много време и че го е завело на красиви места.

„Доволен съм от него, като знам, че имам колеги, които са с операции, с проблеми в ставите, а някои и си отидоха от този свят. Но това си е лична съдба“, са думите му.

Алпинистът споделя, че никога не е лежал в болница, а и не иска.

„Моята добра позната д-р Сълова от Враца имаше здравословни проблеми в последните 2 години и й помагах. Тя си прави операция. Пообиколихме доста болници, включително и в чужбина. Та покрай нея съм много добре запознат с болничното лечение. Даже мога да изиграя прекрасно ролята на неврохирург в някой филм“, смее се той.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *