Карфиолът – този кралски зеленчук!

Диетолозите са на мнение, че карфиолът е един вид кралски зеленчук: в него са събрани практически всички витамини и микроелементи, които са необходими на човешкия организъм.

karfiolКарфиолът се усвоява от организма почти напълно, описва достойнствата му medikforum.ru. Това означава, че човекът получава целия този комплекс витамини и минерали, който се съдържа в него. Така например само 50 грама карфиол дават цялата дневна норма на мощния антиоксидант витамин С. Този вид зеле съдържа и витамин А, който е важен за здравето на кожата и за зрението, а също така витамини от В-групата, които укрепват нервната система. Цветното зеле е богато на калций, фосфор, лимонова и ябълкова киселина, магнезий, желязо.

След като зеленчукът съдържа всички възможни витамини и минерали, логично е той да е полезен за всички органи и системи в тялото. И това действително е така: карфиолът подобрява обменните процеси, активира работата на сърдечно-съдовата система, на храносмилателната и имунната. Много е важно карфиолът да влезе в детското меню поради описаните причини.

За възрастните той може да се окаже средство за подобряване на здравето: облекчава неприятни състояния на стомаха, жлъчката и черния дроб. Ястията и салатите с карфиол са добър избор в менюто при програми за редукция на теглото. Продуктът не само е нискокалоричен; той съдържа тартронова киселина, която стопира отлагането на мазнини.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *