Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Как да запазим спомените си? – част 1

Използвайте следните препоръки, за да превърнете избраните от вас събития или информация в дълготрайни спомени:

 

  • Фокусирайте вниманието си само върху едно нещо. Никой не е в съ­стояние да запомни всеки детайл от живота си. Решете кои събития си за­служават да останат в дълготрайната ви памет и концентрирайте внима­нието си върху тях.
  • Слушайте внимателно. Да слушате е различно от това да чувате какво ви се казва. За някои хора е полезно да пре­въртят лентата на разговора назад с думите: „Нека проверим дали съм разбрал/а всичко напълно точно. Ис­кате от мен да…“
  • Отстранете отвличащите вниманието фактори. Като студенти вероятно не сте имали проблеми да учите на ра­ботещ телевизор или на шумна музи­ка. С напредването на възрастта по- лесно ще се разсейвате и ще трябва да премахнете всички странични драз­нители. Някои хора се нуждаят от пълна тишина и спокойствие, за да се концентрират.
  • Използвайте сетивата си. Опитайте се да включите всички възможни се­тива, когато искате да запаметите не­що. Преди години в много начални училища се използваше методът уче­ниците да запаметяват дадена инфор­мация, като я пеят с добре позната от тях мелодия. Така информацията се обработва по няколко начина: позна­вателен, визуален, слухов и моторен. Резултатът е, че тя остава в съзнание­то години наред.
  • Практика, практика и пак практика. Повтарянето учестява импулсите към мозъка и значително улеснява запа­метяването. Спомнете си колко часа са ви били необходими, за да научите таблицата за умножение. По-възраст­ните хора също трябва да отделят до­статъчно дълго време, ако искат да усвоят успешно новите знания.
  • Поставяйте новата информация в определен контекст. Много по-лесно е да се запомни информация, която носи смисъл, отколкото нещо аб­страктно или извадено от контекста. За да запомните по-лесно новопостъ­пилата информация, свържете я със старата. Колкото повече връзки около нея създадете, толкова по-вероятно е в бъдеще някоя от тях да събуди споме­на за конкретното събитие.

 

Яйцата подсилват паметта!

 

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *