Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Лекарствата и алкохол пречат на усвояването на някои хранителни вещества

Следните медикаменти в раз­лична степен влияят на усвояването на някои хранителни вещества. Ако редов­но приемате някой от тях, обърнете се към вашия лекар за съвет дали да не за­почнете допълнителен прием на витами­ни или други добавки.

  • Антихипертензивните медикамен­ти, съдържащи хидралазин, могат да доведат до дефицит на витамин В6.
  • Противогърчовите средства, съдър­жащи фенитоин, като например ме­дикамента дилантин, могат да дове­дат до дефицит на фолати и вита­мин D.
  • Антиацидите, съдържащи алуминиев хидроксид, могат да доведат до пони­жено ниво на фосфати, витамин D и фолати в кръвта. Продължителната употреба на антиациди може да пони­жи концентрацията на стомашната киселина до такава степен, че да се на­руши усвояването на витамин В12, особено при хора над 60 години.
  • Лекарствата за понижаване на холестерола, съдържащи холестирамин, който се свързва и извлича от мазнините, затрудняват усвояването на мастноразтворимите витамини А, D, Е и К, както и на В12 и фолатите.
  • Диуретиците, съдържащи тиазиди или фуросемид, увеличават загуба­та на калий, цинк и магнезий чрез урината.
  • Глюкокортикоидите могат да нама­лят абсорбцията на калция и да пови­шат отделянето му чрез урината.
  • Лаксативните средства намаляват резорбцията на мастноразтворимите витамини, калция и фосфора. Стиму­лиращите перисталтиката лаксативи като бизакодил извличат калция и ви­тамин D. По-добре използвайте лак­сативи на основата на влакнини.

 

  • Консумирате ли много алкохол?

Ал­кохолът нарушава усвояването на ре­дица хранителни вещества, особено на витамините от група В. Хранител­ната добавка в случая е необходима. Освен това прекомерната консумация на спиртни напитки променя метабо­лизма на някои витамини като вита­мин А, като ги извлича от едни тъка­ни и те се натрупват в други. Затова при алкохолиците, които приемат те­зи витамини продължително и в по- големи дози, може да се стигне до ин­токсикация. Най-правилното реше­ние е да преустановите употребата на алкохол. Витамините могат да забавят прогресирането на пораженията от алкохола, но не и да ги спрат.

 

  • Анемични ли сте?

Анемията най-често се дължи на недостиг на желязо, витамин В12 или фолиева киселина. Изследването на кръвта ще уточни дефицита и вашият лекар ще ви препоръча подходящата хранителна добавка.

 

Плодове и зеленчуци – важно е разнообразието!

 

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *