Празните калории от които пълнеем – продължение

Затлъстяването днес е реална заплаха за хората от развитите страни, казва д-р Калтън

отслабване

И предупреждава, че популярните диети само задълбочават проблема. С ограничаването на храната ние още повече задълбочаваме липсата на полезните витамини и минерали. Освен това повечето програми препоръчват продукти, които съдържат вещества, пречещи на усвояването на тези жизненоважни елементи.

Полезни ли са полезните храни

Всеки диетолог препоръчва фибрите като начин за активизиране на обмяната и прочистване от токсини. Но д-р Калтън предупреждава, че точно в продуктите, които ги съдържат в най-голяма степен, има още две вещества – фитати и оксалати. Те действат подобно на фибрите, но вместо да се свързват с мазнините например, блокират усвояването на хранителните микроелементи. Фитатите се съдържат в пълнозърнестия хляб, царевицата, боба, семената, ядките и зърната. Те блокират усвояването на калций, магнезий, мед, желязо, цинк и други жизненонеобходими елементи. Оксалатите се съдържат в спанака, зелето, горските плодове, бобовите продукти. Те се свързват с калция и желязото и блокират усвояването им. Но това не означава, че трябва да се откажем от всички тези храни. Просто трябва да ограничим употребата им, пише вестник „Всичко за семейството“.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *