Добрите качества на душата лекуват тялото

Древните трактати твърдят, че най-добрите качества на душата са нейните естествени добродетели: чистота, нравственост, честност, правдивост, доброжелателност и любов, присъщи й по природа

доброта

Почитане на възрастните

Следва да слушаме по-възрастните и да се грижим за тях, когато остареят и изнемогват. При това не е важно към коя социална категория на старшинство е човекът (родител, познат, с високо положение в обществото). По-възрастният е не само онзи, който е по-голям по възраст, но и който е по-разумен.

Не бива обаче да забравяме и за собствената си разумност, затова, ако съветите на по-възрастния са подозрителни, можем да ги игнорираме до изясняване на обстоятелствата. Това обаче не ни дава право да ги оскърбяваме, критикуваме или унижаваме. В този свят всички грешат, но в грешките на по-възрастните присъства логика, която не ни е достъпна. Техните грешки се отличават от тези на младите, затова към тях трябва да се отнасяме с уважение

Благотворителност

Най-простият вариант на благотворителността е пожертването на пари или раздаване на дрехи на нуждаещите се. Но те не трябва да са греховни хора, иначе такава благотворителност не се смята за добродетел. В най-добрия случай става дума за напразно харчене на пари, а в най-лошия може да стане и грях.

Благотворителността може да бъде различни видове:
– засаждане на дървета, даващи сянка;
– раздаване на храна;
– строителство на къщи;
– копаене на кладенци;
– предоставяне на възможност за получаване на образование;
– осветяване на улици и обществени места;
– жертване на пари и предмети за всекидневна употреба;
– хранене на другите, преди да хапнеш ти самият;
– раздаване на лекарства на нуждаещите се;
– строителство на пътища, пише вестник „Феномен“.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *