ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Бездетни жени се помолиха за рожба тази събота в Горни Воден

В петък на петата седмица от Великденския пост в православните храмове се отслужва Малко повечерие с четене на целия Богородичен акатист

бездетни жени

Това е възхвала в 12 песни, която на части се произнася през първите четири постни петъци. Свързан с последното четене на Богородичния акатист е празникът Златна ябълка, популярен в Пловдивска митрополия. Той се чества в петата събота на поста и е посветен на чудотворната Богородична икона от храма в Горни Воден, квартал на Асеновград, известен с прозвището Малкия Йерусалим.

Миряните вярват, че чудотворната икона помага при всякакви душевни и физически страдания, но най-вече лекува безплодие. Образът на Божията майка се обкичва с венци от ябълки още от първия петъчен акатист. Те престояват там до празника и след това се раздават на жените. Ритуалът за рожба включва изплитане на специален колан, който се изработва от три конеца. Бездетна жена, която нощувала в храма през 1818 г., видяла насън св. Богородица, която й заръчала при изгрев слънце да излезе на храмовата порта, където ще я чака жена с три макари. С конците от тях трябвало да обиколят храма и да изплетат колан, който бездетната да носи, докато зачене. Тази повеля се спазва и днес. В петък вечер преди празника бездетни семейства остават да преспят в черквата. Преди това с тройни бели конци обикалят храма. Тези „колани“ престояват в олтара и в събота, на празника, се раздават заедно с ябълките, пише вестник „Всичко за семейството“.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *