Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Бащите са по-старателни от майките

Родителството е всекидневна, трудна и може би нашата най-важна работа в живота

баща дете

Майката и таткото са незаменими в отглеждането и възпитанието на детето, затова няма главна и второстепенна роля. Мнозина днешни бащи поставят по-високо в стойностната си скала успешното родителство пред успешната професионална кариера. И полагат усилия, за да спечелят признанието на собствените си деца: „Ти си най-добрият татко“.

Мит е, че бебетата се нуждаят само от майките, а бащите не знаят как да се грижат за тях. Нима жената с раждането като по чудо добива знания и умения за отглеждане на бебето? Те се изграждат с практика. Затова психолозите съветват мъжете да проявяват активност във всекидневните грижи за бебето -къпане, приспиване, хранене. Само така ще изградите силна връзка, която е гаранция за доверие и разбиране в по-късен етап. Имайте предвид и още нещо – според проведено психологическо изследване главата на семейството оказва по-голямо влияние върху езиковите умения на детето до 3-годишна възраст. Затова – говорете с него, дори в началото да не ви разбира!

Татко не е мама – придържайте се към тази аксиома. Не се опитвайте да копирате поведението на майката. Всеки от родителите допринася със своята уникалност. Ако майката изгражда емоционална връзка с ласка и нежност, то козовете на таткото са активните игри с физически контакт, които правят детето по-уверено и самостоятелно, а това значи и по-успешно. В общуването обаче проявявайте разбиране и съчувствие, споделяйте вълненията и преживяванията му.

Всеки ден отделяйте специално време за детето. Само половин час, но напълно посветен на него, е
достатъчен. Може да го попитате как е прекарало деня, какво се е случило в детската градина (или училище), с кого е играло. Приобщавайте го към семейните разговори, искайте неговото мнение и заедно го обсъждайте. Не налагайте становището си като единствено и безпогрешно. Да бъдеш авторитетен баща означава, че имаш сили да признаваш недостатъците си и да се извиняваш, когато си сгрешил.

Ако извън дома възникне конфликтна ситуация, винаги заставайте на страната на детето. А кой е прав и кой – крив, ще изясните по-късно в семейна среда. Подобно поведение учи детето да защитава най-близките хора, пише вестник „Всичко за семейството“.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *