Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Виж “завещанието” на Шекспир за розмарина!

Шекспир може да бъде четен и препрочитан по много причини. Една от тях е неподозирано прагматична – убедете се сами!

rozmarinВ “Хамлет” Офелия произнася следната реплика: “Вземи розмарин – това е за добра памет. Вземи, приятелю, и помни!”
Шекспир е бил прав, отбелязвайки, че розмаринът укрепва паметта, твърдят изследователи от Университета в Нортумбрия. Преди няколко века драматургът е документирал онова, което е било практика в лечението или стимулирането на човешки активности, пишат от medikforum.ru. Маслото от розмарин действа позитивно на способността на възрастните да съхранят спомените за минали събития, както и да не забравят какви задачи им предстоят в близко бъдеще. Става дума за дребни задачи от бита в близък план: да си изпиеш хапчето, да изпратиш поздравителна картичка.

Изследователите от британския университет отчели още, че въздействието на ефирното масло от розмарин върху паметта няма връзка с настроението, с това дали се изпитват положителни или негативни емоции. Това означава, че на практика съществува напълно лесен и безвреден начин да се подобри паметта на възрастните, без да се прибягва до скъпи и сложно действащи медикаменти.

За да бъдем честни трябва да признаем, че тези свойства на розмариновото масло са били известни на човечеството далеч преди Шекспир. Особено е бил ценен този продукт в Древния Египет. Там маслото от розмарин не само укрепвало паметта, но и било символ на съпружеската вярност. По тази причина то присъства като атрибут в сватбените ритуали и е едно от нещата, без които нито един дом не бивало да остава и за ден.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *