ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Как да запазим ставите си здрави?

Увеличената средна продължителност на живота е постижение на човечеството – но едновременно с това има проблеми, които с възрастта стават социално значими.

staviЕдин от тях е инвалидизирането и загубата на способността за самостоятелно движение поради проблеми с опорно-двигателния апарат, отбелязват от puls.bg. Износването на хрущялната тъкан, което е присъщо на стареещия организъм, прави ставите болезнени и лишава хиляди от подвижност.
Профилактиката на ставните заболявания е важен елемент, който за съжаление е подценяван в по-млада възраст. За него си спомняме едва когато започнат да ни измъчват болки. Можем да си спестим част от тях, ако не забравяме да спазваме няколко простички правила:

* Да се пазим от тежки едностранни натоварвания. Поемането на цялата тежест с лява /дясна/ тазобедрена и колянна става гарантира необратимото износване на хрущялната тъкан в перспектива. Ако ставите вече са с изменения, това ще причини силни болки и ще ускори процеса на изтъняване. Болката е знак, че тежестта трябва да се разпредели равномерно или че товарът трябва да бъде оставен.

* Да не прекарваме много часове в седнало положение. Това е вредно не само за ставите, а и за правилното кръвообращение. Периодично трябва да се прави леко “разтъпкване” около работното място, да се сменя позицията. За тазобедрените стави е добре да се използва твърд стол с права облегалка и постоянната поза да е с раздалечени колена.

* Да си осигурим удобно легло с твърд матрак, който не допуска деформации и “потъване”.

* Да носим удобни обувки; ако прекарваме деня в движение, подметката следва да е анатомична. Високите токчета са противопоказни на подобен режим.

* Да следим теглото си и да не допускаме наднормени килограми, които ще натоварят прекомерно ставите. При балансираното хранене да предвидим достатъчно постъпление на вещества, отговорни за изграждането на съединителната и костната тъкан.

С напредването на възрастта добър вариант е и приемът на хранителни добавки с глюкозамин – аптечният пазар предлага добър избор. Посъветвайте се с вашия ортопед!

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *