Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Остеоартрит – износване на ставния хрущял

Годините употреба увреждат хрущялите – еластичните, предпазни възглавнич­ки, разположени в края на костите.

С напредването на възрастта износеният хрущял се възстановява все по-трудно в сравнение с по-ранна възраст, като то­ва може да се влоши дотолкова, че да доведе до остеоартрит – дегенеративно заболяване на ставите. Първоначално симптомите са леки – обикновено включват схващане и дискомфорт. Постепенно обаче хрущялът изтънява съв­сем и костите започват да се трият една в друга, вследствие на което се повиша­ва чувствителността и се предизвикват деформации.

Всяка става може да бъде засегната от остеоартрит, но най-поразени са лакти­те, стъпалата, пръстите на ръцете, бедрата, коленете, шията и гръбнакът. Бол­ката и схващането обикновено засягат онези стави, върху които пада тежестта на телесната маса, като те могат да се деформират. Ако схващането на ставите пречи на движението, съседните мускули отслабват, което на свой ред допри­нася за увеличаване на болката и схващането. Като едно от най-често срещани­те заболявания, свързани с напредването на възрастта, остеоартритът засяга около 75% от хората над 50 години, а състоянието се среща преобладаващо при по-възрастните хора.

Годините употреба постепенно рушат хрущялите и поддържащата ги структурна тъкан. С напредването на възрастта хрущялите и механизмите за възстановя­ване на тъканта постепенно започват да се изчерпват, което допринася за по­явата на остеоартрит. Наднорменото тегло, генетичната предразположеност, дефектите в ставите или хрущялите или повтарящите се движения в областта на ставите – свързани с физическа дейност, също могат да доведат до развитие на заболяването.

Най-нови проучвания

Едно изследване е установило, че по-възрастните хора, които приемат недо­статъчни количества витамин D и при които нивата от този ценен за костите витамин са по-ниски, са изложени на значително по-висок риск от появата на остеоартрит на коленните стави. Спо­ред друго проучване възрастните жени с ниски нива на витамин D в кръвта веро­ятно са изложени на повишен риск от остеоартрит на тазобедрените стави.

 

 

 

Какво да правим при болки в коленете?

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *