Начало / Здравословен живот / Здравословно хранене / Халюцинации от чай и шоколад? Възможно е!


Халюцинации от чай и шоколад? Възможно е!

Всеки е наясно с това, че прекомерната употреба на чай, кафе и шоколад може да навреди на сърцето. Но има и друга опасност, за която се говори по-малко!

halusЛюбимите напитки и изкушението “шоколад” могат да предизвикат халюцинации, твърдят от medikforum.ru. Страховитият ефект, разбира се, се проявява при свръхупотреба – например седем кафета на ден. Но такива хора има, и те три пъти по-често от въздържателите или умерените консуматори “чуват гласове”!
Халюцинациите не са свързани непременно с някакво психическо заболяване, уточняват специалистите. Възможно е въздействие на последиците от стара травма – физическа или психологическа – още от детството. Наблюдават се и при стрес, когато ударно се отделя голяма доза от хормона кортизол. Този стресов хормон се изработва и в резултат на големите дози кафе, чай, шоколад, енергетични напитки. Става дума за халюциногенния ефект на кофеина.
Безопасната доза кофеин за човешкия организъм е до 400-500 милиграма за денонощие. Не бива да се лишаваме от него от страх да не видим сенки и несъществуващи призраци! В умерени дози кофеинът е полезен, защото доказано помага за предотвратяване на злокачествени изменения в клетките. Противодейства за появата на рак на кожата и редуцира уврежданията на нервите при атеросклероза.

Внимание! Материалите в Лекува.нет може да се използват само с публикуване на активен линк към оригиналния текст!


Избрано за теб


Отговори

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани с *

*