Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Понякога лекарствата имат опасни взаимодействия с храна и други медикаменти

взаимодействие между хапчетата, медикаменти, лекарства, вредни лекарства, Злоупотреба с медикаменти,

Един от най-сериозните проблеми при лекарствата е възможното взаимодей­ствие помежду им или дори с храната. Освен това могат да повлияят на други заболявания (различни от това, за което се приема конкретното лекарство).

  • Взаимодействие медикамент-медикамент.

Приемани заедно, лекарства­та (с рецепта или свободнопродаваеми), както и витамините, минералите и билките могат да взаимодействат помежду си и да предизвикат странич­ни ефекти или да променят действие­то си (то най-често се засилва). Комби­нацията на аспирин с варфарин, което разрежда кръвта, може да предизвика обилен кръвоизлив. В други случаи едно лекарство може да промени действието на друго. Например антиациден медикамент или желязосъдържащ препарат могат да променят действие­то на антибиотиците.

  • Взаимодействие лекарство-храна.

Определени видове храни могат да по­влияят върху ефекта на лекарствата. Например сокът от грейпфрут може да засили действието на медикаменти като калциевите блокери и сънотвор­ни, като триазолам, защото се потиска производството на ензимите, разграж­дащи тези медикаменти в организма.

  • Взаимодействие лекарство-заболяване.

Възможно е определено лекар­ство да обостри хронично заболяване, от което страдате, или да предизвика странични ефекти. Ако сте с високо кръвно налягане, което не контроли­рате с медикаменти, не бива да прие­мате деконгестанти, които допълни­телно могат повишат артериалното ви налягане.

За да не допуснете тези и други проблеми, съобразявайте се със следните правила за безопасна употреба на лекарствата. Те са лесни за изпълнение и могат да предот­вратят допускането на сериозна грешка.

 

Внимавайте с лекарствата за холестерол

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *