Как да изберете подходящият антидепресант, в случай на депресия?

В момента се предлагат над 20 различни медикамента за лечение на депресия.

Въпре­ки че спадат към четири основни групи, всяко едно лекарство има собствена формула и се отличава от другите в своята група по отношение на ефекта и страничните дей­ствия. Някои медикаменти например действат стимулиращо на хората, които се чув­стват отпаднали и безжизнени заради депресията. Други потискат безпокойството и повишената възбуда, които са характерни за някои пациенти депресия. Напълно обяснимо е, че различните хора поради индивидуални особености на организма реа­гират по различен начин на едно и също лекарство. Това означава, че ще трябва заедно с лекаря си да намерите най-подходящия медикамент за вас.

Антидепресантите като флуокситин (прозак), пароксетин (сероксат) и сертралин (золофт) обикновено трябва да се приемат няколко седмици, преди да се почувства ефектът им. Възможните странични действия са сухота в устата, запек, замаяност, на­пълняване или отслабване и нарушена сексуална функция. Тези медикаменти (особено флуокситин) могат да нарушат способността на черния дроб да преработва някои ле­карства, така че е много важно да уведомите лекаря си какви други препарати приемате.

Трицикличните антидепресанти (ТЦА) като амитриптилин, имипрамин (тофранил) и дотиепин (досулепин) са от по-старото поколение. Възможни са странични действия като сънливост, сухота в устата, замъглено зрение и запек. Има вероятност при хора в напреднала възраст да се стигне до състояние на обърканост като страни­чен ефект, затова тези лекарства трябва да се избягват от пациенти с деменция.

Моноаминоксидазните инхибитори (МАО-инхибитори) притежават потенциал­ния риск да предизвикат сериозни странични ефекти – значително повишаване на кръвното налягане, особено в съчетание с храни, които съдържат тирамин (червено вино и маринована херинга). При по-новите препарати от тази група е елиминиран рйскът от взаимодействие с храни, но те могат да предизвикат импотентност и безсъ­ние. Лекарят вероятно ще ви предложи да опитате лечение с МАО-инхибитори след успешно повлияване с другите видове антидепресанти.

 

Факт

При изследване в САЩ учените са установили, че комбинацията от ан­тидепресанти с психо­терапия дава много по­добри резултати при лечение на хронична депресия от прилага­нето на двата метода поотделно. При проуч­ването структурна пси­хотерапия е комбини­рана с традиционно лечение с антидепре­санти. Пациентите с де­пресия, подложили се на това комбинирано лечение, показали подобрение с 30%.

 

Подходяща храна дарява с настроение през дългите зимни месеци

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *