Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Как да познаем депресията?

Депресията е заболяване, което протича с различна тежест. Един от най-честите от­ключващи фактори е смърт на близък човек, но тя може да бъде предизвикана и от финансови, семейни и социално-битови проблеми, състояния като високо кръвно на­лягане, сърдечносъдови заболявания, инсулт, хипотиреоидизъм и болест на Паркинсон.

 

Ако оплакванията се задържат твърде дълго, депресията се определя като реак­тивна. Хроничната лека депресия, която не ви пречи да изпълнявате задълженията си, но не ви позволява да се радвате на живота, се определя като дистимия. Най-тежката форма – клиничната депресия, протича с изтощение и невъзможност за изпълнение на ежедневните дейности. Мислите за самоубийство са сигнал за тежко депресивно състояние. Биполярното разстройство (познато също като маниакална депресия) се характеризира с пристъпи на депресия, последвани от епизоди на превъзбуда и висо­ка самооценка. Представлява вид депресивно състояние, което се наблюдава при 10% от общия брой на хората с депресия.

 

Учените смятат, че депресията се проявява, когато настъпи дисбаланс на невротрансмитерите, вещества в мозъка, които определят настроението – серотонин, допамин и норадреналин. Причините могат да бъдат както вътрешни, така и външни. Ня­кои болестни състояния също могат да доведат до депресия. Симптомите включват главоболие, болки по цялото тяло, сърцебиене, болка в гърдите и храносмилателни проблеми. Депресията може да влоши състояния като хронична умора, синдром на раздразненото дебело черво и фибромиалгия.

За да разберете дали страдате от депресия, разгледайте симптомите вляво. Ако при вас са налице един от първите два симптома плюс четири от останалите и те се про­явяват в повечето дни (или почти през целия ден) за период от поне две седмици, най- вероятно страдате от депресия.

 

Кои са симптомите на депресията?

  • Съзнанието е заето с мрачни мисли цело­дневно; чести избли­ци на плач.
  • Загуба на интерес към нещата от живо­та, които носят удо­волствие и радост.
  • Липса на енергия.
  • Чувство за вина и безполезност.
  • Безсъние или прека­лена сънливост.
  • Забавени реакции.
  • Напълняване или от­слабване (без диета).
  • Трудно концентрира­не или вземане на решения.
  • Мисли за само­убийство.

 

Застрашени ли сте от зимна депресия?

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *