ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Има ли добър стрес и лош стрес?

добър стрес и лош стрес

Стресът има не само отрицателни стра­ни.

Понякога той е с положително въз­действие и възниква по време на емоцио­нални събития като започване на нова работа, преместване в ново жилище или очакване на раждането на внуче. Много атлети едва ли биха постигнали същите рекордни резултати, ако не бяха налице състезателният дух и придружаващият го прилив на адреналин, който дава сила на мускулите им. Дори и отрицателният стрес води до положителни резултати, като ви дава добра мотивация в опреде­лени случаи – едва ли бихте поправили покрива, ако не се притеснявахте, че ще протече при следващия голям дъжд. Бих­те ли си платили данъците, ако не беше заплахата от глоба?

Най-опасен за здравето е хроничният стрес, причинен от непрекъснатото чувство за страх, неудовлетвореност и при­теснение, породени от сивото ежедневие и безсилието да се преодолеят тези отри­цателни емоции.

Хората, които на работното си място имат най-малък контрол над задълже­нията си, са подложени на най-голям стрес и са предразположени към сърдеч­носъдови заболявания. Учените са уста­новили, че професиите, при които ниво­то на стрес е най-високо, не са на начал­ниците, а на автобусни шофьори, монтажисти, сервитьорки и други подобни, които са подложени на напрежение и из­пълняват нареждания, но никога не взе­мат решения и нямат власт да променят условията си на работа.

Прекомерното напрежение на работ­ното място дори може да съкрати живота ви. След 26 години събиране на инфор­мация учените стигнали до заключение­то, че хората с професии, при които е невъзможно самостоятелно вземане на ре­шения, са с по-голям риск от преждевре­менна смърт.

От друга страна, хората, които са пре­карали половината си работен стаж на отговорен пост, свързан с вземане на ре­шения, имат 50% по-малък риск от преж­девременна смърт.

Осъзнаването на факта, че държат под контрол живота си, е от голямо зна­чение не само за работещата част от насе­лението. В няколко дома за хора със спе­циални нужди са проведени изследва­ния. При едно от тях на група пациенти е позволено сами да избират менюто си и да планират дейностите за свободното си време. Другата група продължила да се съобразява с правилата на персонала.

След няколко седмици хората от пър­вата група започнали да общуват по-сво­бодно и се почувствали по-щастливи в сравнение с втората група.

Независимите медицински прегледи отчели значително подобряване на здра­вословното състояние на хората от първата група. Освен това 18 месеца по-къс­но смъртните случаи в първата група се оказали два пъти по-малко от тези във втората.

Има доказателства, че фобиите също увеличават риска от настъпване на ин­фаркт. Днес съществуват отлични техни­ки за преодоляването им.

 

Бързи реакции при безпокойство

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *