Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Изненада! Изправената стойка е вредна за гръбнака!

Масово е схващането, че добра стойка и хубава осанка означава абсолютно прав гръб и изпънати рамене. Но дали това е здравословно?

grabnakСуровата статистика сочи, че почти всеки възрастен човек има проблеми с гръбнака. За жалост повечето хора търсят лекар или лечение едва когато започне силно и постоянно да ги боли или се получат някакви проблеми в движението.
Но дори и хората, които са загрижени за здравето си и разчитат на профилактиката, нерядко стават жертва на споменатата масова заблуда за правия гръб, описват от medikforum.ru. Всъщност проблемите, които се появяват с възрастта, ще са по-поносими не когато сте ходили цял живот с царствена осанка, а когато сте развили добре мускулатурата на гърба. За цялата ви костна конструкция е по-добре силуетът ви да е леко изгърбен, защото това е естественото състояние на скелета.
Много медици са изказвали убеждението си, че при изправен гръб дисковете на гръбначния стълб изпитват най-малко натоварване. До ден днешен това твърдение не е научно доказано. Нещо повече: по всички закони на физиката стойката ни трябва да има извивки, за да може да действат при ходене природните ни амортисьори. При много деца обаче тези извивки почти се заличават още в ранна възраст заради следването на принципа за добрата осанка. На практика излича, че най-щадящо за гръбнака е да ходим и стоим леко прегърбени и с отпуснати рамене. Всъщност, ако се замислим, такава стойка е най-малко уморителна и очевидно е естествената!

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *