Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Ядките са най-полезни за сърцето

Те осигуряват енергия и са богати на белтъчини, освен това понижават риска от ракови и сърдечно-съдови заболявания. В допълнение към хранителните вещества изброени по долу, ядките са отличен източник на предпазващи сърцето аминокиселини, аргинин и витамини от групата В.

Полезни вещества

Алфа-линоленова киселина (ALA) – Съдържащата се в орехи­те омега-3 мастна киселина облекчава симптомите при артрит и по­нижава риска от инфаркт и инсулт.

Витамин Е – Ядките са сред най-добрите хранителни източници на този антиоксидантен витамин, който предпазва от сърдечносъдови заболявания и катаракта. (Бадемите и лешниците съдържат най-много витамин Е – 34% от препоръчителния дневен прием в едва 28 г.)

Благова киселина – Орехите са особено ценен източник на това антиоксидантно съединение, което може да възпрепятства растежа на туморни клетки.

Калий – Сред най-ценните източници са шамфъстъците (28 г осигу­ряват около 10% от препоръчителния дневен прием). Калият пони­жава кръвното налягане и намалява риска от инсулт.

Растителни стероли – Шамфъстъкът е богат на растителните сте- роли, които предпазват от някои видове рак и сърдечносъдови забо­лявания.

Ресвератрол – Съдържа се във фъстъците и предпазва от рак, висок холестерол и инсулт.

Сапонини – Тези противоракови фитохимикали повишават имуни­тета и нормализират нивата на кръвната захар и холестерола.

Селен – Бразилските орехи са изключително богат източник на този мощен антиоксидант, който предпазва от рак, някои видове очни болести и сърдечносъ­дови заболявания. (В около 1 5 г се съдържат 420 мкг селен или около 600% от препоръчителния дневен прием.)

За максимална полза

Съхранявайте ядките в хладилник или фризер, за да предотвратите гранясването на маслата, съдържащи се в тях. А за да обогатите вкуса им, можете да ги запечете във фурната за 5-10 минути.

Порция здраве

Твърде често нарочвани заради съдържащите се в тях мазни­ни и калории, ядките вече са реабилитирани от науката, която сега широко рекламира техните фитохимикали и полезните за сърцето мононенаситени мазнини. Изследванията сочат, че при консумацията на ядки вместо нездравословните наситени мазнини и трансмазнини нивата на холестерола се регулират, а рискът от запушване на артериите сериозно намалява.

 

 

Контролирайте глада си за вредни храни

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *