Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Явлението Кръстова гора

Това е най-бързо развиващото се поклонническо средище у нас

кръстова  гора

До преди 15 години там не е ходил почти никой, а преди 10 години е имало само една църквичка. Днес мястото е постоянно разрастващ се православен поклоннически комплекс с две църкви и 15 параклиса. Хиляди българи всеки петък тръгват към родопския връх, за да присъстват на уникалната полунощна литургия под открито небе. В нито един храм или манастир в България не се събират толкова много хора всяка седмица, които да вземат участие в православно богослужение. Дошлите веднъж, после се връщат.

Предание разказва, че по това време се разболяла сестрата на цар Борис III, Евдокия. Нищо не било в състояние да я излекува. Научила за Кръстов връх и лечебната му сила и, придружена от дворцови хора, княгиня Евдокия дошла на Кръстова гора, преспала една нощ, умила се с вода от аязмото и това й помогнало. На сутринта се почувствала здрава и бодра. В същото време оздравяло и болното внуче на придворния адютант. От благодарност към Всевишния, сторил чудото на Кръстова гора с любимата му сестра, цар Борис III издигнал на самия връх Кръстов метален кръст, тежащ 33кг, колкото са били годините на Христа Спасителя, разпнат на Голгота.

През 1988г. родолюбив родопчанин от Смолян набрал кураж и успял да издейства от тогавашния държавен глава Тодор Живков разрешение на Кръстова гора да се служи свободно в съградената през 1956г. неголяма църква “Св. Троица”. Тя се оказва много малка, за да побере християнското множество и затова всеки петък вечер се отслужва всенощно бдение навън, под звездното родопско небе. На 24 септември 1995г. сред многохилядно множество е осветен новият, сегашният, храм. Иконостасът, дело на родопчанина Кушлев, е в преславски стил, с мотиви и сюжети от Златния век на Симеон и от Възраждането. Четиридесет икони са дар от смолянски художник, а на мястото на похитения кръст, дарен от цар Борис III, Стойчо Стойнев от Хисар издига нов, 99-килограмов. Дванадесет бели параклиса с имената на дванадесетте Христови апостоли светлеят от двете страни на стъпалата, водещи до върха. Всичко, изградено на Кръстова гора, е плод на вековната дарителска традиция на българина.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *