Сляпо дете прогледнало в манастира „Св. Георги“ край гоцеделчевското село Хаджидимово

Селото се намира в близост до границата с Гърция

 

Чудеса и трайни изцеления се случват през последните години в манастира „Св. Георги“ край гоцеделчевското село Хаджидимово. На страдащите богомолци помага чудодейна икона на Свети Георги, която има твърде интересна история.

дете прогледна
Дете прогледна в манастира „Св. Георги“

Тя била намерена при разкопаване на земята близо до обителта преди точно един век и в продължение на десетилетия, по времето на комунизма, от страх да не бъде поругана, калугерите я пазели далече от хорските очи, в олтара.

Постепенно била забравена, докато покойният митрополит Пимен не я изпратил през 1961 г. в БАН за експертиза.

Специалистите установили, че датира от периода 1750 – 1800 г. Иконата била върната в манастира и осветена от митрополита.

За да не се спекулира с фактите и легендите, Неврокопският митрополит Натанаил е разпоредил на монасите да записват всяко събитие, което смятат за необичайно.

Най-интересна е историята за изцелението на дете, което било сляпо по рождени и прогледнало след като било кръстено в този манастир. Освен историята на малкият Иван Куташев е налице и друг подобен случай с прогледнал младеж на 17 години.

Симеон Андреев не вярвал в чудеса, но отишъл там с родителите си, защото майката му била чула за чудодейната икона на Свети Георги.

Малко след като се прибрали от манастира зрението на Симеон започнало да се подобрява и той без никакви притеснения кандидатствал и бил приет в университет.

 

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

От 2 до “Сляпо дете прогледнало в манастира „Св. Георги“ край гоцеделчевското село Хаджидимово

  1. Елена каза:

    Хаджидимово е град, бъдете малко по-информирани!!! Поправете си правописните грешки!!! Каква медия сте…измислена?!

  2. Димитър каза:

    ИСКАМ САМО ДА ВИ КАЖА ХАДЖИДИМОВО НЕ Е СЕЛО А ОБЩИНСКИ ГРАД И Е ХУБАВО ДА СЕ ПОПРАВИТЕ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *