ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Целината – един добър приятел на хипертоника!

Отдавна е известно, че целината не е просто ароматна подправка и храна, а целебно растение. Кое прави целината полезна, при какви болестни състояния помага?

tselinaТя съдържа истински букет от витамини – К, С, В1, В2, В6, богата е на калий, фолиева киселина, калций, магнезий, фосфор, желязо, фибри. Особено значение имат фталидите, които отпускат мускулните влакна в артериите. Това прави растението изключително ефективно при лечението на хипертония, обобщават от puls.bg. Фибрите и калциевите соли пък неутрализират стомашните киселини – важно е да се знае това, за да се възползваме от целината при проблеми с лошо храносмилане.
Заради високото си съдържание на витамин С целината е продукт с доказано въздействие върху състоянието на имунната система. Диетолозите дори съветват приготвянето на лечебната пилешка супа при простуди и инфекции на горните дихателни пътища да става с целина, а не с магданоз. Обяснението – съдържанието на витамин С във висока концентрация в целината. По принцип растението има благотворно действие и прочиства дихателните пътища ефективно. Тестове доказват убедително, че благодарение на нея по-лесно става отхрачването при бронхити и грип, освен това има противоастматичен ефект.
Диуретичното цействие на целината ни връща към ползите й при хипертония, тъй като извеждането на излишните течности от организма нормализира артериалното налягане. В народната медицина целината е препоръчвана като афродизиак.
Полезни са и семената на целината, които съдържат летливите вещества кумарини. Съставките им са познати в различни етерични масла с приложение в парфюмерийното производство.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *