Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Сърдечно-съдовите заболявания предизвикват над 60% от общата смъртност на населението

Сърдечно-съдовите заболявания представляват основен дял от заболяванията на възрастното население във всички страни в света и са основна причина за смъртността през последните десетилетия. В България те предизвикват 62-65% от общата смъртност на населението.

Сърдечно-съдовите заболявания предизвикват над 60% от общата смъртност на населениетоСъщност на проблема

Сърдечносъдовите заболявания са водеща причина за смъртността в развитите страни, като в действителност представляват атеросклероза – натрупване на мастни отлагания по вътрешната стена на артериите. Плаките възпрепятстват кръвотока, а когато се запуши и фината артерия в сърцето, вследствие на което то бива лишено от кислород и хранителни вещества, настъпва инфаркт.

И така, атеросклерозата е свързана с промяна в структурата на съдовата стена на големите и средните артерии, което ги прави неспособни да осъществяват нормално функциите си. Развитието на атеросклерозата е бавен процес, който продължава с години, като в първоначалния стадий е налице само повърхностно засягане на вътрешната обвивка на съда. По-късно се нарушава цялостно структурата на съдовата стена със стесняване на отвора й. Смущения в кръвоснабдяването се наблюдават, когато стеснението е над 50%.

Рискови фактори

Сърдечносъдовите заболявания обикновено се причиняват от фактори, свърза­ни с начина на живот, като хипертония, висок холестерол, затлъстяване, липса на движение, стрес и тютюнопушене. Понижаващите се нива на естрогена (по­ради менопаузата), диабетът, генетичната предразположеност, повишените нива на липиди (наричани триглицериди) в кръвта, уврежданията вследствие действието на свободните радикали и напредването на възрастта също могат да доведат до заболявания на сърцето.

За жалост атеросклерозата в повечето случаи протича незабелязано и коварно, без никакви симптоми докато не настъпи острия инцидент, който може да се окаже фатален. Какво можете да направите за да предотвратите това заболяване. Търсете предупредителните симптоми и елиминирайте рисковите фактори като ги заместите със здравословни промени в начина на живот!

Най-нови проучвания

В малко клинично изследване учени ус­тановили, че приемът на една купа овес след хранене предпазва кръвоносните съдове от вредното въздействие на маз­нините. Овесената каша предотвратява­ла ограничения приток на кръв в арте­риите, който се наблюдава след консумацията на храни с високо съдър­жание на мазнини и е симптом за сър­дечносъдово заболяване. Смята се, че разтворимите влакнини в овеса забавят абсорбирането на мазнините в кръво­обращението и намаляват усвояването на холестерола от храносмилателния тракт.

 

 

Какво иска сърцето?

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *