Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Кой е подложен на по-голям стрес – мъжете или жените?

Стресът и половете

Младите жени се справят по-успешно със стреса от връстниците си мъже, въпреки че на пръв поглед са из­ложени на по-голямо напрежение.

Някои специалисти твърдят, че една от предпостав­ките за по-високото ниво на стрес при жените е, че те се натоварват повече от мъжете, тъй като едновременно работят и поемат по-голямата част от семейните отго­ворности. Друга вероятна причина е, че основно те се грижат за възпитанието на децата и поставят себе си (ако остане време) на последно място.

В такъв случай защо младите жени са по-малко пред­разположени към сърдечносъдови заболявания вслед­ствие на стрес? При стресови ситуации кръвоносните съдове на жените се свиват по-малко, отколкото тези на мъжете най-вероятно заради защитната роля на естрогена. След менопаузата обаче нивото на този хормон се понижава, с което се увеличава рискът от сърдечносъ­дови заболявания. Това е и основната причина, поради която по-възрастните жени преодоляват по-трудно по­следиците от стреса от младите жени. Женският полов хормон естрадиол, произвеждан от яйчниците, играе антистресова роля.

Независимо че естествената защита от последиците на стрес при по-възрастните жени значително отслабва, те са по-малко предразположени към инфаркт от мъже­те след 40-те и 50-те години.

Според едно финландско изследване на реакциите на мъжете и на жените след преживяна житейска криза мъжете са по-склонни да посегнат към алкохола и цига­рите, да излязат в болнични или да развият здравосло­вен проблем. Жените, от друга страна, независимо че започвали да пият и пушат повече, продължавали да хо­дят на работа и да поддържат социалните си контакти.

И още нещо, жените по принцип по-лесно изразяват чувствата си в сравнение с мъжете и са по-склонни да потърсят помощ. Това са фактори, за които е доказано, че подпомагат справянето със стреса.

 

Гневът в умерени дози е здравословна емоция

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *