Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Чудотворната икона на Богородица в Бачково събира вярващи от три държави

Бачковският манастир е чудно място, което спира дъха със своята архитектура и природа

бачково манастир

Иконата, която почитат вярващи от поне три държави, е в манастира от 1311 година. Преминала през какви ли не времена, тя радва вярващите и днес, благодарение на грузинските пътешественици Атанасий и Окрупир.

Манастирът в красивото село се казва “Св. Богородица Петричка”, но за всички той е по-известен като Бачковския манастир. Когато турците се опитали да разрушат светата обител, вярващите скрили иконата в една пещера. По късно била намерена и с тържествено шествие била върната в манастира, където се пази и до днес. Това шествие традиционно се прави всяка година.

Хората, които искрено вярват в Бога бързат да се докоснат до ликовете на Богородица и Младенеца. Останалата част от иконата е обкована в две ризници – златна и сребърна. според друго предание тя сама е “кацнала” в местността “Клувията”, близо до манастира.

Според преданието иконата сияела три дни и три нощи. Две пастирчета са я видели. Те съобщили на монасите, а монасите отнесли иконата в манастира, като я поставили на олтара. На другата сутрин от иконата нямало и следа. Открили я в местността Клувията. Иконата изчезвала точно три пъти, докато накрая не се явила в съня на един монах и казала, че иска да бъде от дясната страна на портата, за да вижда кой с какво сърце влиза в храма. Там стои и днес. Лековитата вода, която потекла на мястото, на което била открита дарява надежда и изцеление на хиляди вярващи.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *