Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Тракийският еликсир за живот и здраве

От земята и слънцето – винетерапията в Старосел

старосел

На територията на землището на Старосел, изключително богато на археологически паметници, досега са разкрити няколко подмогилни храма, десетки насипани могили, като в някои от тях са запазени останки от богати царски гробове, скални светилища и др. При разкопките и проучванията, направени през 2000-2002г. са направени впечатляващи открития, отнасящи се за периода V-ІV в. пр. Хр. В Четиньова могила е разкрит грандиозен тракийски храм, в който са изпълнявани религиозни церемонии, най-вероятно свързани с култа към Богинята-майка, нейния син – Слънцето и Орфей.

Много интересен е и храмът в могила Хоризонт. Той е единственият храм, открит досега в Тракия, с колонада (намерени са 10 колони). Храмовете и богатите гробове наоколо говорят за високото равнище на тракийската подмогилна архитектура и за художествените достижения на тракийската култура като цяло.

Едно от най-големите религиозни тайнства траките извършвали тук на 22 юни, в деня на лятното слънцестоене. Тогава слънчевите лъчи проникват през отворената врата и осветяват най-вътрешната стена на куполната камера, което древните траки свързвали със създаването на новия живот и с безсмъртието. Според езическите религии, в най-дългия ден от годината се правят редица ритуали, главно за плодородие. Траките дори имали бог на лятното слънцестоене – Купало, който идвал в човешкия свят всяка пролет, за да донесе нов живот и добра реколта. От особено значение за траките била и реколтата от грозде. Древните обитататели на нашите земи били сред първите майстори в правенето на червено вино, което използвали в ритуали и жертвени церемонии.

Вероятно затова от северната страна на тракийското светилище край Старосел е открита вкопана скална вана – с елипсовидна основа и плътна замазка. Предполага се, че ваната е част от процеса за производство и съхранение на вино. При разкопките вътре били открити делви със засъхнало вино, винарски съдове и пособия. Магията на правенето на тази напитка била предавана от поколение на поколение и е запазена до наши дни. Според местната легенда, гроздовият сок събира енергията на Земята и Слънцето, която се влива в кръвта на човека и го прави здрав и силен.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *