ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Нанокапсули убиват раковите клетки

Научна група от Калифорнийския университет разработи авангардна технология за лечението на рака.

nanokapsuliНовата технология  се състои в селективно унищожение на раковите клетки чрез разлагаеми полимерни нанокапсули. Нанокапсулите атакуват ядрата на злокачествените клетки и отключват в тях нещо като самоубийствен процес.
Специалистите по биомолекулярен инженеринг разчитат на уникалните нанокапсули, чийто размер е двойно по-малък от най-дребната бактерия. Всяка капсула съдържа микроскопична доза апоптин – белтъчен комплекс, получен от птичи вирус. В здравите клетки апоптинът се намира в цитоплазмата, а в раковите присъствието му в ядрото отключва процеса апоптоза /клетъчна смърт/.
Попадайки в една клетка, нанокапсулата губи полимерната си обвивка. Ако клетката е нормална, това не й вреди. Ако обаче е ракова, апоптинът се натрупва в ядрото й и тя умира. Вече са правени експерименти in vivo с клетки от рак на гърдата и е категорично доказано, че развитието на смъртоносната тъкан “замръзва”.
Главното достойнство на новия метод е селективността: от атаката са засегнати само болестните клетки, докато здравите са пощадени. При лечението чрез химиотерапия например има поражения и върху нормални клетки. Липсва и риск от мутации, какъвто се проявява при генна терапия на онкологичните заболявания.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *