ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Изворът Кушбунар е лекувал комити и революционери

Този извор сe намира в природния парк Сините камъни край Сливен

кушбунар

Името му идва от местността, в която се намира, а именно – Кушбунар. Кушбунар на турски означава кладенец на птиците. От двете страни на извора е имало съответно малка древна църква, която е била унищожена напълно още през 19-ти век и Кушбунарската крепост. В разрушената обител се е почитал християнския празник Преображение Господне. За да го отбележат, на 6 август вярващите се събирали в местността край извора,з а да направят събор в чест на празника. Те вярвали, че на този ден самодивите слизат от гората, танцуват своите чудни танци и потапят телата си в извора.

Лековитият Кушбунарски извор се знае още от времето на траките. Според преданията, водата на извора лекувала не само хората, но и орлите. Когато я пиели, малките неукрепнали орли ставали силни и смели. Така дошло и името на извора – Кушбунар. Водите на Кушбунар били много ценни и за хайдутите. Да починат, да се разхладят или да излекуват раните си край този извор посядали и славните хайдути Злати Кокарчоолу, Никола Аджема, войводите Панайот Хитов и Хаджи Димитър, Васил Левски, като знаменосец в четата на Хитов. Комитите имали обичай да се заливат сутрин с вода от Кушбунар, която лекувала и калявала телата им.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *