Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Какъв хранителен режим трябва да спазвате, за да се предпазите от рак?

ХРАНИТЕЛЕН РЕЖИМ

  • Ограничете мазнините. Стремете се приемът на мазнини да бъде до 20% от об­щото количество консумирана храна. Избягвайте наси­тените мазнини и трансмазнините (съдържат се в мар­гарина и много преработени храни като снаксовете, де­сертите и всички продукти, за които е посочено, че съ­държат „частично хидрогенирани масла“). За предпочи­тане е да използвате мононенаситените мазнини като зехтина или рапичното олио, когато имате възможност.
  • Риба. Заменете червеното месо с бяло или риба, осо­бено видовете, които съдържат много омега-3 мастни киселини – сьомга, сардини, херинга и аншоа. Само ед­на порция на седмица значително ще понижи риска от рак на дебелото черво, хранопровода и стомаха.
  • Зеленчуци. Трябва да приемате поне 5 порции пло­дове и зеленчуци на ден заради съдържанието им на противоракови вещества. Особено богати на тях са кръстоцветните зеленчуци (броколи, къдраво зеле, брюкселско зеле и карфиол). Доматите също имат про­тиворакови свойства – за максимална полза ги кон­сумирайте сготвени в сосове, супи и дори в кетчуп или върху пица. Чесънът и лукът също предпазват от рак.
  • Влакнини. Голямото количество влакнини, приети с храната, доказано предпазват от някои видове рак. Пълнозърнестите продукти и варивата са отличен източник на влакнини.
  • Соя. Тя съдържа вещества, за които се твърди, че на­маляват риска от рак. Включете соята в рецептите и ко­гато е възможно, добавяйте парче тофу към ястията. Не приемайте добавка със соя, тъй като теоретично е въз­можно тя да стимулира развитието на някои видове ра­кови заболявания.
  • Забравете за барбекюто. Изгорените до почерняване храни са канцерогенни, така че изберете друг на­чин на готвене. Мариновайте месото, преди да го печете на грил, за да намалите образуването на канцерогенни вещества. Можете също така да го печете предварител­но в микровълновата фурна, след което да го допечете на грил, но за по-малко време.
  • Никакви нитрити. Тези вкусови подобрители имат доказана връзка с възникване на някои видове рак и се съдържат в пушените меса и риба, бекона, шунката, колбасите, кренвиршите и надениците. Създайте си на­вика да четете етикетите на хранителните продукти и да из­бягвате тези, които съдържат нитрити.

ДВИГАТЕЛНА АКТИВНОСТ

  • Влезте във форма. Дори умереното физиче­ско натоварване може да ви предпази от рак на дебелото черво, белия дроб, гърдата, простата и матката.

ТРАДИЦИОННА МЕДИЦИНА

  • Установете го навреме. Информирайте се за симптомите на различните видове рак и об­съдете рисковите фактори с лекаря си. Той ще реши дали са необходими скринингови изследвания и кои са подходящи­те за вас. Преглеждайте редовно кожата си за подозрител­ни образувания и при наличие на такива се консултирайте с лекаря си възможно най-скоро.

ХРАНИТЕЛНИ ДОБАВКИ

  • Антиоксиданти. Витамин С и флавоноидите (полезни растителни вещества) могат да ви предпазят от рак на маточната шийка, белия дроб, устата, хранопровода, панкреаса и стомаха. Витамин Е и съдържа­щите се в маслото на лененото семе вещества лигнани оси­гуряват защита от рак на гърдата, дебелото черво и проста­тата. Екстрактите от селен и зелен чай имат всеобщ предпа­зен ефект. Коензим Qi0 и всички видове естествени каротиноиди допълват действието на антиоксидантите.

ЗДРАВЕ ОТ ПРИРОДАТА

  • Зелен чай. Той съдържа силен антиоксидант, наречен EGCG, който по думите на учени­те е мощно средство за борба с рака. Според изследвания­та зеленият чай може да понижи риска от рак на дебелото черво, гърдата и кожата.

НАЧИН НА ЖИВОТ

  • Ограничете алкохола. Прекомерната кон­сумация на алкохол увеличава риска от много видове рак. Не приемайте повече от 14 алкохолни единици на седмица и не си позволявайте да препивате.
  • Откажете цигарите. Безчетен е броят на изследвания­та, които са доказали вредата от тютюнопушенето. Цигари­те увеличават риска не само от рак на белия дроб, но и от рак на устата/гърлото, хранопровода, пикочния мехур, ший­ката на матката и панкреаса.

 

Слънце, цигари и алкохол водят до рак

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

От първия до “Какъв хранителен режим трябва да спазвате, за да се предпазите от рак?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *