Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Как се лекува синдрома на раздразненото дебело черво?

Симптомите на синдрома на раздразненото дебело черво (СРДЧ) са разнообразни, затова лечението обикновено е комбинация от няколко от следните методи:

ПРОМЕНИ В ХРАНИТЕЛНИЯ РЕЖИМ

Добавянето на богати на влакнини хранителни продукти ще улесни нормалното функциониране на червата, което може да облекчи както запека, така и диарията. Вни­мавайте да не прекалите с приема им, особено ако основният симптом е диария. Уве­личавайте приема на влакнини постепенно до достигане на 30 г на ден. Най-ценните източници са пълнозърнест хляб, плодове и зеленчуци в големи количества. Пийте 8-10 чаши вода на ден, избягвайте да преяждате или да пропускате хранения.

 

ПРОМЕНИ В НАЧИНА НА ЖИВОТ

Дебелото черво отчасти се контролира от нервната система, което означава, че намаляването на стреса и включването на техники за релаксация може да има положител­но въздействие. Избягвайте лекарствата със странични ефекти върху храносмилател­ната система като някои антибиотици (причиняващи диария) и антихистамини и антиациди със съдържание на алуминиеви соли (причиняващи запек).

 

ЛЕКАРСТВА

  • Спазмолитичните медикаменти се използват за преодоляване на спазмите на чер­вата, болката и запека. Включват мебеверин (дуспаталин), дицикловерин (мербентил) ихиосицин (бусколизин).
  • Антидепресантите могат да помогнат на страдащите от синдром на раздразненото дебело черво, които са чувстви­телни и към нормалните контракции на стомашно-чревния тракт. Лекарят може да ви предпише ниски дози трициклични антидепресанти като имипрамин (тофранил) или флуоксетин (прозак), пароксетин (сероксат) и сертралин (золофт).
  • Лекарства, потискащи чревната перисталтика като лоперамид (имодиум) се из­писват при остра диария. Медикаментът метилцелулоза (целевак) помага при за­пек, но трябва да се използва само в отделни случаи.

 

В САЩ е проведено проучване на ново лекарство, което помага на жени със СРДЧ с изявена диария. Резултатите показват, че 41% от жените, приемащи 1 мг алостерон (лотронекс) два пъти дневно, са почувствали облекчение на болката в сравнение с 29% от жените, приемащи таблетки с плацебо ефект. В момента се правят изследвания за действието на лекарството при мъжете. Многообещаващи са други два медикамента, които се проучват – тегасерод (зелмак) и прукалоприд за лечение на синдром на раздразненото дебело черво с основен симптом запек. Действието и на трите лекарства се изразява в блокиране на клетъчни­те рецептори на серотонина в червата.

 

Ние сме това, което ядем!

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *